Ve Vsetíně začíná třídenní Letní filmový maraton, tentokrát zaměřený na bulharské snímky

VSETÍN - Vsetínské kino Vatra bude od pátku do neděle hostit další ročník Letního filmového maratonu Vsetín 2011. Jak agentuře Mediafax sdělila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová, tentokrát bude zaměřený na bulharský film.

Letní filmový maraton 2011 bude největší přehlídkou bulharského filmu v České republice. Program nabídne 10 celovečerních bulharských snímků, dvě pásma animovaných filmů a středometrážní film Rút. Hlavními hosty budou nestor bulharského animovaného filmu Stojan Dukov a producent Vladimír Shishkov. Součástí maratonu bude i seminář zaměřený na kinematografie zemí Balkánu, pořádá ho Filmový klub ve Vsetíně ve spolupráci s Bulharským kulturním institutem v Praze a společností Dům kultury Vsetín. Hlavním tématem je opět bulharský film, který doplní vítězné snímky evropských filmových festivalů.

V rámci přehlídky bulharských filmů uvede kino tři snímky režiséra Christo Christova ze 70. let – Poslední léto, Bariéra a Ikonostas. Ze starších filmů uvede také historickou baladu Kozí roh z roku 1972 a poetický příběh Ty, jenž jsi na nebesích z roku 1990, ve kterém ztvárnil hlavní roli slovenský herec Jozef Kroner. Ze současné tvorby, která se zabývá aktuálními problémy bulharské společnosti a mezilidskými vztahy, budou promítnuty Stopy v písku (2010), Východní hry (2009), Svět je velký a záchrana kyne odevšad (2008), Vyšetřování (2006), Šičky (2007) a středometrážní drama Rút režiséra Vladimíra Šiškova. Program doplní jako předfilmy a také ve dvou 30 minutových pásmech klasické bulharské animované filmy ze 60. až 80. let určené především dospělým.

Součástí Letního filmového maratonu bude i doprovodný program. Například v pátek v 17 hodin se v Galerii Stará radnice bude konat vernisáž mladých bulharských výtvarníků, malíře Ljubena Petrova a sochaře Georgi Petkova za účasti obou umělců i dalších bulharských hostů. V sobotu v 18 hodin se v kině Vatra uskuteční Beseda s bulharskými filmaři. Účast již přislíbili Stoyan Dukov – nestor bulharského animovaného filmu a Vladimir Shishkov – režisér a producent. Přítomni budou rovněž zástupci Bulharského kulturního institutu. Ve foyer kina Vatra Vsetín bude navíc umístěna výstava fotografií Krásy Bulharska.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x