Kroměříž a Buchlovice otevřou o víkendu veřejnosti své zahrady

KROMĚŘÍŽ - Víkend otevřených zahrad se jmenuje projekt, do kterého se v sobotu a v neděli zapojí Kroměříž a Buchlovice. Lidé budou moci absolvovat komentované prohlídky Květné zahrady a buchlovického zámeckého areálu, řekla agentuře Mediafax Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Akci pořádá Národní památkový ústav a Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu už podruhé. Připojují se tak k tradici, jejíž kořeny je možné najít ve Velké Británii. Zde i v dalších evropských zemích se každý rok (druhý červnový víkend) otevírají veřejnosti většinou běžně nepřístupná zahradní zákoutí. Bohatý doprovodný program si klade za cíl seznámit zájemce s historií i současností zahradní kultury.

Národní centrum zahradní kultury v Kroměříži připravilo komentované prohlídky běžně nepřístupných částí Květné zahrady se zaměřením na prováděný archeologický výzkum a představení projektu obnovy zahrady. Specialisté z Památkového ústavu se lidem pokusí odpovědět na různé otázky, například jak se pěstují rostliny vysazené v zahradě, kde stával Králičí kopec a Holandská zahrada, jak byla zahrada po staletí zásobována vodou a podobně. Prohlídky se uskuteční po oba dva dny od 10, 13 a 15 hodin.

Státní zámek Buchlovice připravil pro milovníky zahrad komentované prohlídky zámeckého areálu v doprovodu zahradního architekta, které se uskuteční v sobotu i v neděli v 10 a ve 14 hodin. Pro návštěvníky bude zpřístupněna unikátní sbírka fuchsií a dalších květin v zámeckém zahradnictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x