Senátorka Gajdůšková chce zlínské nemocnici pomoci s narovnáním ceny bodu

ZLÍN - Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD) se snaží pomoci Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně narovnat cenu bodu. Agentuře Mediafax to v pondělí uvedla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Zlínská nemocnice se snaží dosáhnout narovnání ceny bodu, aby nebyla znevýhodněna proti dalším třem nemocnicím zřízených Zlínským krajem, už několik let. Nemocnice ve Zlíně totiž za jeden bod dostává od Všeobecné zdravotní pojišťovny 0,90 koruny, zatímco nemocnice v Kroměříži, Vsetíně a Uherském Hradišti jednu korunu.

,,Ve věci narovnání této historické nespravedlnosti jsem vyvolala již několik jednání s ředitelem VZP Pavlem Horákem. Nižší cena bodu je také jednou z příčin, které brání nemocnici dát své ztrátové hospodaření do pořádku,“ řekla senátorka.

Připomněla, že příjmy Baťovy nemocnice se odvíjejí od financování roku 1998 – ten je brán stále jako základ pro platby od VZP. ,,Od té doby však v nemocnici vznikla nová specializovaná pracoviště a centra. To znamená výkony navíc – a ty nejsou hrazené, jak by měly,“ vysvětlila Gajdůšková.

Iniciativu senátorky vedení nemocnice vítá. ,,Jsme rádi, že nás paní Gajdůšková v naší snaze podporuje a aktivně nám pomáhá. A nejde pouze o narovnání ceny bodu. Je třeba řešit například i úhrady za pojištěnce, kdy Zlínský kraj dostává od VZP jednu z nejnižších v rámci krajů v České republice. Zatímco například na severní Moravě je to 25 tisíc korun, ve Zlínském kraji pouze 20 tisíc korun. Znevýhodněni jsme i proti srovnatelným krajským nemocnicím a mnohdy dokonce i proti nemocnicím zajišťujícím nižší úroveň péče. Za stejný výkon, který děláme i v naší nemocnici, dostanou tyto nemocnice mnohem vyšší úhradu,“ sdělil ředitel nemocnice Bohuslav Škubal.

Podle něj se přitom ve zlínské nemocnici léčí pacienti nejen z okresů Zlínského kraje, ale i z jiných krajů republiky. Léčí zde i pacienty ze soukromých zdravotnických zařízení a ambulancí. ,,Kde si lékaři nevědí rady, posílají pacienta do Baťovy nemocnice. Ta je vybavením a péčí blízko fakultním nemocnicím, léčí složitější případy, léčba je drahá – a to vše stále není zohledněno v platbách od VZP, pořád se za výchozí bere rok 1998,“ doplnila senátorka.

Poslední jednání s ředitelem VZP v Praze se uskutečnilo letos v květnu. ,,Ředitel Horák nám sdělil, že všechny záležitosti ohledně úhrad prověří. Ve VZP porovnají informace a data, která má VZP i zlínská nemocnice k dispozici. A bude se hledat řešení k nápravě – to je první předpoklad, aby Baťova nemocnice mohla zastavit ztrátu v hospodaření. Začínáme však být trochu nervózní, protože ředitel VZP slíbil řešení v horizontu jednoho – dvou týdnů. Avšak ani po měsíci od společného jednání nemáme zatím z VZP žádné zprávy,“ dodala senátorka.

Jak však uvedla, s ředitelem VZP Horákem je stále ve spojení a na problému pracuje také krajská pobočka VZP ve Zlíně, kterou Horák požádal o spolupráci. ,,Jsem hluboce přesvědčena, že k úspěšnému výsledku je třeba spojit síly. Baťova nemocnice má vysoký potenciál co do odbornosti a vybavenosti, ale má problémy s hospodařením. Je proto nutné problémy s narovnáním plateb vyřešit, aby se nemocnice dokázala co nejdříve ze ztráty dostat. To přispěje k tomu, aby zaměstnanci mohli pracovat v klidu. V medicíně a ve vztahu ke zdraví hraje velkou roli vztah mezi lékaři, zdravotnickým personálem a pacienty. Je proto důležité, aby byla nemocnice v pořádku a mohla poskytovat co nejlepší péči,“ uzavřela Gajdůšková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x