Hasiči s ornitology stěhovali ve Fryštáku čápí pár s mládětem, hrozilo jim nebezpečí

ZLÍN - Neobvyklá záchranná akce se v úterý uskutečnila ve Fryštáku, hasiči společně s ornitology a pracovníky krajského odboru životního prostředí a zemědělství museli přemístit čápí rodinku. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Čápi měli původně hnízdo na komíně nedaleko centra Fryštáku, který je ale v havarijním stavu a čápům tak bylo potřeba vybudovat nové bezpečnější hnízdiště. Nový domov našla ptačí rodina na betonovém sloupě, na který ornitologové uchytili podložku, která se stala základem nového hnízda. Zbudování nového hnízda pro čápy uhradil ze svého rozpočtu Zlínský kraj.

Ornitologové přenesli pomocí vysokozdvižné plošiny Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje mládě z původního nevyhovujícího hnízda, aby mohlo spokojeně přežít do vylétnutí. „Pak už se jen čekalo, zda se k němu rodiče vrátí i do nového domova. Vrátili se téměř okamžitě. Plošina, se kterou nám v rámci záchrany zvířete asistovali zlínští hasiči, ještě nebyla ani zcela sklopená,“ doplnil Miroslav Dvorský, ornitolog z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí. Sám už asistoval u více než padesátky podobných záchranných akcí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x