Zlínští policisté pořádají pro veřejnost besedu o domácím násilí

ZLÍN - Zlínští policisté pořádají ve středu odpoledne v sídle Krajského úřadu Zlínského kraje besedu pro veřejnost na téma domácí násilí. Agenturu Mediafax o tom informovala policejní mluvčí Jana Bartíková.

Policisté budou od 17 hodin lidem vyprávět řadu konkrétních příběhů, které se odehrávaly za dveřmi mnohých domácností ve Zlínském kraji a poradí také, jak proti domácímu násilí bojovat.

Dva roky fyzického násilí, psychického nátlaku, manipulace a ponižování si prožila například jedna žena ze Zlínska. Za vším terorem stál její nevlastní syn. Mladý muž přestal pracovat a ztratil zájem i o koníčky. Poté, co se rozpadl jeho vztah, se začal chovat nervózně a agresivně. „Jeho maminka se mu snažila vyhovět ve všem, co chtěl, vycházela mu vstříc, aby ho potěšila, a tajně doufala, že ho to časem přejde. Jenže muž nejenže pro ni neměl jiná než vulgární slova, začal ji i omezovat a nakonec bít. Žena se přestala stýkat se svými přáteli, bez dozoru svého syna nevycházela ven. Syn rozhodoval o tom, kdy budou jíst, rozkazoval vyčerpané matce, že musí uklidit a musela se i pětkrát denně sprchovat,“ uvedla Bartíková.

Tento případ podle policistů naprosto klasicky odráží všechny prvky trestného činu domácí násilí. Domácí násilí se opakuje, je dlouhodobé, eskaluje, vede k jasnému rozdělení role ohrožovaného a násilného člověka a je neveřejné.

Preventivní institut vykázání agresivního jedince z domácnosti v loňském roce využili policisté ve Zlínském kraji celkem jedenaosmdesátkrát, což je ve srovnání s předchozím rokem více než dvojnásobek. Nejvíce vykázaných, a to 40, bylo ve Zlíně. Na Kroměřížsku tento postup použili jedenáctkrát, na Vsetínsku čtrnáctkrát a na Uherskohradišťsku šestnáctkrát. Nejstarším vykázaným byl osmdesátiletý muž. „Také počet trestných činů, které vykazují známky domácího násilí je alarmující, bylo jich celkem 151. Domácí násilí je obsaženo v trestných činech týrání osoby žijící ve společné domácnosti, znásilnění, pokus o vraždu a podobně. Přestupků s prvky domácího násilí ve Zlínském kraji jsme prověřovali v celkem 1802 případech,“ doplnila Bartíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x