Dalším čestným občanem Vsetína se stane Ilsa Reiner, autorka knihy o holocaustu

VSETÍN - Vsetínská rodačka Ilsa Reiner rozšíří řady čestných občanů města. Agentuře Mediafax to ve středu oznámila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Ilsa Reiner, rozená Eichnerová, pobývala za II. světové války v židovském sirotčinci a je známá především díky vydání knihy Očima dítěte, v níž popisuje své prožitky coby dvanáctiletá dívka. V současné době žije ve Spojených Státech a zasloužila se o dokumentování činů v období holocaustu. „Své zápisky věnovala Židovskému muzeu v Praze. Osobním svědectvím připomínala ve školách, muzeích i při různých společenských událostech vyhlazování Židů a napomáhala tím uchování paměti těchto událostí,“ řekla starostka města Iveta Táborská (ODS).

Návrh na udělení Čestného občanství města Vsetína podal ředitel Diakonie Vsetín Dan Žárský a zaměstnanci, žáci a rodiče dětí Základní školy Sychrov. Komise pro kulturu a následně i městští radní a zastupitelé jejich myšlenku podpořili.

Autorka knihy Očima dítěte se narodila v roce 1929. Deset let žila s rodiči ve Vsetíně ve vile zvané Hubertus. Ta stávala na místě, kde je nyní hotel Vsacan. Od roku 1940 žila se svou matkou v pronajaté světničce u nádraží na Bystřičce. Po zatčení obou rodičů žila s pečovatelkou a po jejich smrti byla umístěna do dětského židovského sirotčince v Praze. Právě tam si začala psát deník. Následně byla transportována do Terezína, Osvětimi, Kurzbachu i Trachtenbergu. Po válce žila nějakou dobu znovu ve Vsetíně v rodině Lukášů. Na podzim roku 1946 odjela ke svému strýci do New Yorku, kde se později vdala za Charlieho Reinera. Ten se podílel na osvobození koncentračního tábora v Dachau. Ilsa Reiner je dnes matkou dvou dětí a babičkou dvou vnoučat.

Čestné občanství udělí Město Vsetín Ilse Reiner letos při některé z významnějších akcí či slavnostních příležitostí. Čestnými občany Vsetína jsou již například hokejista Jiří Dopita, folkloristé Zdeněk Kašpar, Jarmila Šuláková, Zdeňka Straškrabová, Josef Laža a Stanislav Tomanec, výtvarnice Kornelie Němečková či interpret klasické hudby Břetislav Novotný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x