Ve zlínském Zlatém jablku začala nová výstava o podmořském světě

ZLÍN - Ve Zlatém jablku ve Zlíně je k vidění nová výstava fotografií cestovatele Richarda Jaroňka, který mapuje podmořský svět. Agentuře Mediafax to ve středu uvedla mluvčí Zlatého jablka Kateřina Martykánová

Součástí expozice je také současná i historická výstroj potápěčů, maketa a čelisti žraloka a další zajímavé mořské artefakty. Přízemí hlavní galerie dominuje osm metrů dlouhá pirátská loď pro děti. Výstava s názvem Moře dobrodružství ve Zlatém jablku potrvá do 26. června.

Nosným prvkem expozice je unikátní kolekce velkoformátových Jaroňkových fotografií s komentáři, kterou má veřejnost možnost spatřit úplně poprvé. Snímky umístěné nyní v přízemí a prvním patře Zlatého jablka byly pořízeny při potápění převážně v jihoafrických mořích během posledních dvou let. Zachycují pozoruhodné živočichy, kteří jsou již na pokraji vyhynutí nebo se vyskytují v přírodě už jen velmi vzácně. Mezi nimi nechybí ani fotografie nebezpečných lidožravých žraloků, k nimž se Jaroněk již 10 let potápí bez ochrany.

„Svět, jaký znali naši rodiče a jaký ještě s odřenými lokty poznáváme my, naše děti už neuvidí. Jednou se nás zeptají proč a my se propadneme hanbou. Zůstane jen pár zažloutlých fotografií a my jim budeme ukazovat, jak vypadal lev, tuňák či žralok, který přežil dobu ledovou i éru dinosaurů, ale neobstál posledních padesát let našeho neomezeného běsnění,“ podotkl Jaroněk.

Výstavu fotografií doplňují různé předměty spojené s objevováním podmořského světa. K vidění je například kompas vylovený českou expedicí z vraku lodi na Maledivách nebo replika historické potápěčské helmy ze sbírky „českého žraločího muže“ Steva L. Lichtaga. Nechybí ani model potápěče v moderní výstroji v životní velikosti nebo maketa opravdového žraloka černocípého či žraločí čelisti. Na plazmových obrazovkách se navíc v průběhu výstavy promítá dokument s mořskou tématikou.

Richard Jaroněk je cestovatel, potápěč, spisovatel a fotograf původem z Vizovic, jehož vášní se stali zejména žraloci a jejich svět. Jeho hlavním cílem je vyvrátit mýtus o žralocích jako o krvelačných zabijácích bezhlavě útočících na lidi. Snaží se upozorňovat na masivní vybíjení žraločí populace a ukazovat žraloky v pozitivním světle jako přirozené obyvatele moří, kteří na člověka útočí jen ve výjimečných případech. Píše články, knihy, vystavuje fotografie a pravidelně přednáší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x