Zlínská radnice chce vylepšit podmínky pro cyklisty a připojila se proto k Hradišťské chartě

ZLÍN - Zlínská radnice se připojila k takzvané Hradišťské chartě, jejímž smyslem je posílit význam kola jako dopravního prostředku a prosadit zájmy zúčastněných měst v oblasti cyklistické dopravy. Agentuře Mediafax to uvedl radní Jiří Viktorín (VV).

„Náš cíl je teď jasný: podniknout konkrétní kroky k tomu, aby lidé, kteří rádi jezdí na kole, mohli tento dopravní prostředek používat každý den k cestám po městě,“ prohlásil Viktorín. K ambicióznímu projektu se připojily také například Otrokovice nebo Olomouc.

Do funkce cyklokoordinátora byl za Zlín byl jmenován Martin Habuda, projektový manažer oddělení koordinace projektů magistrátu. „V současné době sestavuji pracovní skupinu. Budou v ní odborníci přes cyklodopravu i zástupce policie. Spolupráce s ní je pro tento projekt velmi důležitá,“ konstatoval Habuda. Pracovní skupina podle něj bude řešit celou řadu problémů, od výstavby nových cyklostezek a cyklotras po zvyšování bezpečnosti pro cyklisty nebo vylepšování dopravního značení.

Zásadním tématem pro řešení bude výstavba páteřní cyklostezky, která přes Zlín spojí Otrokovice s Vizovicemi. „Pokud chceme přispět ke zlepšení možností cyklodopravy na Zlínsku, je dobudování páteřní cyklostezky nutností. Vše ale záleží na financích a ty město v současné době nemá k dispozici, protože se za minulého vedení realizovaly megalomanské stavby Kongresového centra a koupaliště na Jižních Svazích,“ podotkl Viktorín. Podle něj je už nyní jasné, že v tomto volebním období nebude kompletní cyklostezka přes Zlín dokončená. „Uděláme ale vše proto, abychom s projektem výrazně pokročili,“ doplnil Habuda. V plánu je podle Viktorína také vybudování cyklostezky od Zoo Zlín do Lukova. Po stavební stránce by mohly být obě stezky připraveny koncem příštího roku.

Dobudování páteřní cyklostezky označili za svou prioritu i zástupci Otrokovic. „Uvažujeme o tom, že v následujících třech letech postupně dobudujeme chybějící tři kilometry cyklostezky podél řeky Dřevnice směrem do Zlína. Půjde o investici za 15t milionů korun,“ konstatoval otrokovický místostarosta Milan Plesar (Nový Impuls).

Na území Zlínského kraje se nachází necelých 200 kilometrů cyklostezek, což jej řadí mezi regiony České republiky na třetí místo za Prahu a Středočeský kraj. Mezi nejoblíbenější úseky patří v současnosti cyklostezka podél Baťova kanálu, která nabízí unikátní možnost kombinace jízdy na kole s plavbou lodí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x