Keramička si v Uherském Hradišti převzala Cenu Vladimíra Boučka

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Keramička Zuzana Hartlová si ve čtvrtek 16. června odpoledne převzala v uherskohradišťské Redutě Cenu Vladimíra Boučka za zachování a rozvoj lidové umělecké výroby. Agentuře Mediafax to sdělil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Letos se ceny udělovaly posedmé, o nositeli rozhodují vždy městští zastupitelé. Keramička se stala v pořadí devátou nositelkou ceny.

Mimo hlavní ocenění město vyslovuje čestné uznání osobnostem, které se o zachování tradičních řemesel podílí jiným způsobem, než přímo výrobou. Letos bylo vysloveno čestné uznání Jaroslavu Procházkovi (za přínos a popularizaci tradiční lidové výroby v oblasti návrhářství nábytku a bytových doplňků.

Cena Vladimíra Boučka nese ve svém názvu jméno člověka, který se stal jedním ze zakladatelů projektu Ústředí lidové a umělecké výroby uzákoněného v roce 1945. Vladimír Bouček (1901 – 1985) formuloval novodobé formy péče o tradiční lidovou kulturu a sám se stal vedoucím jedné z prvních dílen. Byl významnou osobností města.

„Cena Vladimíra Boučka je vyjádřením úcty k lidem, kteří se podílejí na zachovávání tradic lidového řemesla. Město Uherské Hradiště je nesmírně hrdé na to, že se stále nacházejí lidé, kteří k bohatství lidových tradic, v mnohých ohledech naprosto unikátních, přispívají svou každodenní prací,“ podotkl místostarosta města Uherské Hradiště Stanislav Blaha (ODS).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x