Brány zlínské dopravní společnosti se otevřou veřejnosti

ZLÍN - V pořadí osmý ročník dne otevřených dveří se v sobotu 18. června uskuteční v Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. Jak agentuře Mediafax řekl mediální zástupce společnosti Vojtěch Cekota, letošní ročník bude zaměřený na elektromobily.

Tradiční setkání cestující veřejnosti i zaměstnanců dopravního podniku bude zahájeno v 9 hodin a potrvá až do 16. hodiny.

Návštěvníci budou moci procházet ve vozovně některá pracoviště a nahlédnout do zákulisí provozu městské hromadné dopravy. Budou organizovány exkurze na dispečink, projížďky mycí linkou, bude možnost nahlédnout do dílen, na nádvoří budou vystaveny různé typy vozidel včetně historických. Je také připravena prezentace Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

„Chybět nebude ani živá hudba, plynové balonky a hry pro děti nebo stánek s občerstvením,“ sdělil vedoucí dopravního úseku společnosti a jeden z organizátorů dne otevřených dveří Pavel Nosálek.

Historická vozidla MHD – včetně autobusů zapůjčených Ladislavem Teterou z Kroměříže – budou převážet cestující bezplatně v půlhodinových intervalech na zvláštní lince mezi vozovnou na Podvesné XVII a točnou Sportovní hala.

„Zlatým hřebem letošního dne otevřených dveří bude představení našeho vlastního nově rekonstruovaného historického autobusu Škoda 706 RTO. Je to výsledek zručnosti a tříletého úsilí našich pracovníků z úseku údržby vozidel,“ konstatoval ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň. Dopravní společnost tak nyní vlastní už dvě historická vozidla: od roku 2004 známý červený trolejbus Škoda 9Tr a nyní též nově rekonstruovaný autobus. Do budoucna se v podniku uvažuje ještě o rekonstrukci vlečky.

Návštěvníci dne otevřených dveří si budou moci v tomto roce prohlédnout také zapůjčený elektrický autobus SOR – tedy autobus s elektromotorem, který je napájen z baterií. K vidění budou také elektrokola, elektroskútry a elektrický osobní automobil.

Další a pro cestující velmi praktickou novinkou letošního dne otevřených dveří bude možnost instalace aktuální verze elektronických jízdních řádů do mobilních telefonů.

„Cestující, kteří si zatím s instalací našich jízdních řádů do mobilu sami nevěděli rady, se mohou svěřit odborníkům, kteří jim pomohou nebo jim platné jízdní řády do mobilu, pokud to bude technicky možné, na počkání nainstalují,“ doplnil Nosálek.

V areálu Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice bude po dobu dne otevřených dveří dočasně fungovat další bluepoint, který je jinak standardně využíván u předprodeje jízdenek ve Školní ulici, a aktuální jízdní řády zde bude možno stahovat i pomocí technologie bluetooth.