Doplněno: Den otevřených dveří Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice si nenechaly ujít tisíce lidí

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali v celém rozsahu)

Dopravní společnost Zlín - Otrokovice připravila na sobotu 18. června tradiční den otevřených dveří, během dne se akce zúčastnilo více než tři tisíce lidí. Agentuře Mediafax to řekl v sobotu odpoledne mediální zástupce společnosti Vojtěch Cekota.

V sídle společnosti si návštěvníci mohli prohlédnout historické i nové vozy MHD, absolvovat projížďku mycí linkou, organizovány byly i exkurze na dispečink a zájemci si mohli prohlédnout také zákulisí provozu městské hromadné dopravy. Pro děti byly připraveny soutěže a svou prezentaci si připravila i Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje. Děti si například mohly na vlastní kůži vyzkoušet transport na nosítkách do sanitky. U vrátnice pak hrála živá kapela.

Zlatým hřebem programu letošního dne otevřených dveří bylo premiérové představení modrého nově rekonstruovaného zlínského historického autobusu Škoda 706 RTO. Tento autobus, i když je plně provozuschopný, ještě nemá technický průkaz, proto byl vystaven pouze na nádvoří – s nástěnkou fotografií zachycujících náročnou tříletou rekonstrukci a vedle vraku jiného autobusu stejného typu. Z tohoto druhého autobusu se použily některé náhradní díly pro rekonstruovaný vůz. Dopravní podnik tak nyní vlastní už dvě historická vozidla: od roku 2004 známý červený trolejbus Škoda 9Tr a nyní též nově rekonstruovaný autobus. Do budoucna se uvažuje ještě o rekonstrukci vlečky.

Vyhledávanou novinkou letošního dne otevřených dveří byl také stánek se zařízením bluepoint, kde odborníci pomohli návštěvníkům s instalací jízdních řádů do mobilních telefonů prostřednictvím bezdrátového přenosu bluetooth. „Přišly za námi desítky lidí. Většina z nich si dokázala nainstalovat jízdní řády podle vystaveného návodu. Ostatním jsme poradili. Mnozí vůbec netušili, že jejich mobilní telefon takové funkce obsahuje,“ konstatoval technik Jiří Rampula.

V rámci dne otevřených dveří křižoval městem také historický trolejbus, který cestující převážel v půlhodinových intervalech na trase mezi vozovnou na Podvesné a točnou Sportovní hala zcela zdarma. Pole Cekoty byl neustále plně obsazen.

Letošní ročník byl navíc zaměřen na elektromobily. K vidění byl například zapůjčený elektrický autobus SOR – tedy autobus s elektromotorem, který je napájen z baterií. Nechyběla ani elektrokola, elektroskútry a elektrický osobní automobil.