Uherskohradišťští zastupitelé rozhodli, že bývalou věznici od státu neodkoupí

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - K zásadní změně po deseti letech bezvýsledného vyjednávání se státem se v pondělí večer rozhodli zastupitelé Uherského Hradiště. Odstoupili od úmyslu koupit budovu bývalé věznice, potvrdil agentuře Mediafax mluvčí radnice Jan Pášma.

Vedení Uherského Hradiště loni souhlasilo s nabídkou ministerstva spravedlnosti na odkoupení někdejší věznice nechvalně známé v komunistické éře mučením politických vězňů. Zaplatit mělo 16,5 milionu korun.

Proti se však postavil správce areálu Okresní soud v Uherském Hradišti. Jeho vedení naopak usiluje o opravu věznice a přeměnu na Justiční areál se sídlem soudu a státního zastupitelství.

Městu, které se státem vyjednávalo o odkoupení věznice více než deset let, nyní ale došla trpělivost. Uherské Hradiště mimo jiné v areálu někdejší věznice plánovalo vznik Muzea totality. I přes odstoupení od úmyslu koupit věznici, chce město podle starosty Květoslava Tichavského (ODS), aby byl v budově po její budoucí rekonstrukci zachován pietní charakter místa.

Podle střízlivých odhadů si oprava celého komplexu vyžádá nejméně půl miliardy korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x