Narkomani ve Zlínském kraji užívají nejčastěji pervitin a marihuanu

ZLÍN - Pervitin a marihuana zůstávají největším problémem na drogové scéně ve Zlínském kraji. Vyplynulo to z Výroční zprávy o realizaci protidrogové politiky Zlínského kraje za rok 2010, kterou vypracoval krajský protidrogový koordinátor působící na Krajském úřadu Zlínského kraje.

Z výroční zprávy také vyplynulo, že v kraji se v souvislosti s průnikem syntetických drog do republiky neobjevily aktivity lidí obchodujících veřejně s těmito látkami.

„Pro kraj je výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky účinným nástrojem pro vyhodnocování situace v jednotlivých částech této oblasti. Poskytuje souhrnná data z jednotlivých zdrojů, jako jsou územní samosprávné celky, neziskové organizace, policie, probační a mediační služba, krajská hygienická stanice, zdravotnická zařízení a odborní lékaři. Výroční zpráva však slouží také Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky ke zpracování analýzy situace v jednotlivých krajích, na jejímž základě budou upřesňovány kroky související s realizací protidrogové politiky státu,“ vysvětlila krajská radní zodpovědná za oblast sociálních věcí Taťána Nersesjan (ČSSD).

V loňském roce nedošlo k žádným zásadním změnám v koordinaci krajské protidrogové politiky. Na kraji nadále působil krajský protidrogový koordinátor a u obcí s rozšířenou působností, kde je možné zřídit pozici místního protidrogového koordinátora na základě zákona, pracovalo na konci loňského roku 13 místních koordinátorů. V kraji fungují čtyři kontaktní centra, která působí v Kroměříži, Uherském Hradišti, Vsetíně a Zlíně a čtyři terénní programy, které jsou určeny i pro klienty v menších městech a obcích.

Ve Zlínském kraji byl mezi klienty kontaktních center zaznamenán nadále mírný nárůst injekčních uživatelů drog, přičemž se dá zobecnit, že klientela těchto zařízení postupně stárne. Výjimkou jsou uživatelé marihuany a příležitostní konzumenti drog, jejichž věk má obecně mírně klesající tendenci.