Kroměřížská radnice plánuje obnovit městskou zeleň za evropské peníze

KROMĚŘÍŽ - Kroměříž se chce ucházet o evropské peníze na rozsáhlou obnovu zeleně ve městě. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Radní v Kroměříži se rozhodli podat žádost o poskytnutí dotace na projekt Zakládání a rekonstrukce uličních stromořadí ve městě Kroměříži. Pokud projekt uspěje, v letech 2012 až 2014 by Kroměříž čekalo velké kácení starých a současně rozsáhlá výsadba nových stromů. V plánu je obnova zejména stromořadí a alejí, které jsou v trvale špatném až havarijním stavu a radnice by je dříve či později musela tak jako tak odstranit či ošetřit.

Návrh regenerace stromořadí zahrnuje ulice Tovačovského, Štítného, Za Květnou zahradou, Koperníkova, Velehradská, Slovanské náměstí, Sokolovská, Kollárova a Braunerova. „V těchto lokalitách se nacházejí stromořadí ve zhoršeném a havarijním stavu, který nepřispívá k bezpečnému prostředí frekventovaných ulic, ani k jejich estetickému působení,“ poznamenal Martin Posolda z odboru služeb. Ošetření stromů je pak navrženo na Švabinského nábřeží a v ulicích Vejvanovského, Třebízského, Albertova, generála Svobody, Havlíčkova a Na Sladovnách.

„Takto rozsáhlý zásah většinou vyvolává u části veřejnosti nevoli, zejména když se kácejí stromy, které na první pohled vypadají zdravě. Jejich pravý stav se mnohdy odhalí až při kácení nebo pádu. Vzorovým příkladem může být nehoda z tohoto měsíce, kdy u rybníka Šlajza spadl vzrostlý strom na místo, kde právě seděl rybář. Jen díky jeho okamžité pohotovosti strom spadl jen na jeho židličku, a ne na něj, jinak by to byla velká tragédie. A i tento strom před pádem vypadal na první pohled naprosto zdravě,“ popsala nedávnou událost starostka města Daniela Hebnarová (ODS).

Podle ní radnice vybrané stromy dlouhodobě sleduje a má zájem na tom, aby rekonstrukce zasáhla opravu jen nutné případy. „Pokud bychom s žádostí neuspěli, budeme muset stav vybraných stromů dříve či později stejně řešit a ještě k tomu ze svého rozpočtu. Takto můžeme získat dotaci ve výši 75 procent celkových nákladů, které odhadujeme na 8,3 milionu korun,“ dodala starostka s tím, že spoluúčast města bude činit asi dva miliony korun.