Uherské Hradiště hodlá vyvinout tlak na stát i kraj, aby v bývalé věznici vzniklo pietní místo

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Poté, co se vedení uherskohradišťské radnice rozhodlo ustoupit od záměru získat do svého vlastnictví objekt bývalé věznice, chce nyní vyvolat maximální tlak na to, aby ve věznici vzniklo důstojné pietní místo. V úterý to agentuře Mediafax oznámil starosta města Květoslav Tichavský (ODS).

Od záměru získat věznici převodem do vlastnictví ustoupili městští zastupitelé na svém pondělním jednání. Nyní se chce radnice zasadit, aby budova věznice dále sloužila okresnímu soudu a také o to, aby stát co nejdříve zdevastovanou památku, která mu patří, zrekonstruoval.

Město Uherské Hradiště již vyčerpalo všechny možnosti ve snaze o nabytí budovy bývalé věznice do majetku města. Veškerá jednání vždy skončila na přístupu Okresního soudu v Uherském Hradišti, který má právo hospodaření s tímto objektem a který opakovaně prokazuje, že budovu pro svoji instituci nutně potřebuje a že ji aktuálně využívá k uložení svých archivů. Budova tudíž nemá statut nepotřebnosti, který je pro odkup nemovitosti základní a nutnou podmínkou.

„Město chce nyní vytvořit tlak na kompetentní orgány státu a kraje, který by vedl k podpoře záměru okresního soudu, využívat budovu pro své účely a zejména k tomu, aby stát konečně uvolnil finanční prostředky na rekonstrukci této dominantní památky. Město Uherské Hradiště však i nadále důsledně trvá na tom, aby záměr na zřízení pietního místa připomínající memento totalitní zvůle zůstal zachován,“ řekl Tichavský.

Vleklá jednání kolem osudu bývalé věznice probíhají od roku 2004. Jejich výsledkem měl být úplatný převod z majetku státu či resortu spravedlnosti do vlastnictví Uherského Hradiště za částku 16,5 milionu korun. K odkupu ale ani přes četná jednání na státní úrovni a úsilí představitelů města nedošlo.

„Nejdůležitějším úkolem je teď udělat všechno pro to, aby komplex dále nechátral a byl využíván. Město ale neústupně trvá na tom, aby i přes využití budovy pro soudnictví, byla nejvíce autentická a velikostně uměřená část věnována pietnímu památníku – připomínce mementa komunistické zvůle,“ dodal starosta.

Objekt bývalé věznice v Uherském Hradišti je kulturní památkou nacházející se v samém centru města a od roku 1962 chátrá. Justiční palác v Uherském Hradišti má ale mnohem delší historii, soudnictví zde fungovalo už na konci 19. století i za první republiky.

V roce 1994 byl objekt převeden do majetku resortu spravedlnosti za účelem využití pro okresní soud a vazební věznici. Později byl záměr soudu upraven, objekt měl být využit jen pro okresní soud a státní zastupitelství. Ani po 17 letech však nebyly žádné záměry naplněny. Radnice usilovala o převod objektu kvůli špatnému stavebnímu stavu, dlouhodobému nevyužívání a tím podle vedení Uherského Hradiště zanedbávání péče o objekt ze strany státu. „Veřejnost trvale přenáší zodpovědnost za tento stav také na město, a s tím se město nehodlá smířit. Jiné řešení problému, než nabytí do vlastnictví města, se tedy nenabízelo. Zvláště, když ministerstvo spravedlnosti deklarovalo nezájem o tento objekt,“ podotkl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

V květnu 2010 proto odsouhlasilo zastupitelstvo Uherského Hradiště záměr města odkoupit komplex bývalé věznice do vlastních rukou. Ve spolupráci se Zlínským krajem hodlalo město objekt využít dílem pro muzeum zaměřené na pohnutou historii objektu s důrazem na období II. světové války a 50. let 20. století a dílem pro výukové prostory, například Uměleckoprůmyslové školy a Univerzity Tomáše Bati. Město předpokládalo v exponovaných částech a zvláště v parteru přiléhajícím k autobusovému nádraží a ulici Politických vězňů rovněž důstojné komerční využití.

Vedení města věc projednalo s bývalou ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou, současným ministrem Jiřím Pospíšilem i jeho ekonomickým náměstkem Pavlem Kasíkem s oboustranně akceptovatelným výsledkem, kdy mělo dojít k úplatnému převodu z majetku státu či resortu spravedlnosti do vlastnictví města Uherské Hradiště za částku ve výši 16,5 milionu korun, a to v několika splátkách.

Vývoj diskusí, jednání a poslední setkání s předsedou vlády Petrem Nečasem a ministrem Pospíšilem však přinesl změnu přístupu města. ,,Pokud resort spravedlnosti zajistí a termínově bude garantovat rekonstrukci a revitalizaci objektu pro potřeby Okresního soudu v Uherském Hradišti, je město připraveno ze snahy o převod objektu do vlastnictví města ustoupit.

Stanovisko města bylo ztvrzeno dopisem a oznámeno předsedovi vlády i ministrovi Pospíšilovi a bylo projednáno na společném jednání rad Zlínského kraje a města Uherské Hradiště,“ konstatoval starosta.

Dopisem starosty Květoslava Tichavského byl osloven Okresní soud v Uherském Hradišti s tím, aby sdělil harmonogram přípravy rekonstrukce areálu pro své potřeby a termín realizace a vyjádřil stanovisko k záměru na vytvoření muzejní části. „Dle sdělení okresního soudu byla již zadána studie využití objektu bývalé věznice pro potřeby soudu, a to s termínem dokončení do konce roku 2011 a záměr byl oznámen ministerstvu spravedlnosti,“ uzavřel Pášma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x