Městské divadlo Zlín se chystá na světovou premiéru rockového muzikálu Juan

ZLÍN - Městské divadlo Zlín představilo ve středu novinářům svou novinku, rockový muzikál Juan. Mluvčí divadla Hana Šmardová agentuře Mediafax sdělila, že muzikál bude mít svou světovou premiéru v neděli 26. června.

Muzikál Juan v režii Petra Veselého vychází z opery Wolfganga Amadea Mozarta Don Giovanni a z textu Moli?rovy hry Don Juan. O překlad Mozartových árií se postaral známý český písničkář a básník Jarek Nohavica, který přislíbil i účast na světové premiéře. Na předpremiéru se diváci mohou těšit v pátek v 17 hodin.

„Hlediště se na oba termíny již hojně zaplňuje, stále ještě je však možné sehnat lístky přes pokladnu i web divadla,“ podotkla Šmardová.

Postava Dona Juana se objevuje ve světové literatuře už značnou řádku staletí. „Podařilo se mu dokonce vklouznout i do ostatních umění jako je divadlo, hudba, tanec, malířství a další. Ale to stále není všechno. Juanovský archetyp je tak odolný, že plynule z umění přešel i do běžného života. Ovšem Mozart oblečený do rockového kabátku, který speciálně pro zlínské divadlo ušil brněnský muzikant Zdeněk Kluka, bude možná Mozart, jakého ještě lidé neslyšeli,“ řekl dramaturg zlínského divadla Miroslav Ondra.

Na jevišti bude hrát živá rocková sestava pod vedením Romana Ježe, který se také částečně podílí na nastudování a aranžmá, ve složení kytary, klávesy, bicí a dechy – trubka, trombón, saxofon a flétna. „Je to seskupení volně hrajících muzikantů, částečně z Brna a částečně ze Zlína z Filharmonie Bohuslava Martinů,“ přiblížil režisér inscenace Petr Veselý.

Libreto, které původně pro Mozarta napsal Lorenzo da Ponte, přebásnil do češtiny Jaromír Nohavica. „Když jsem s ním jednal o tom, zda to vůbec můžeme dělat, tak byl nadšený. A přislíbil i svoji účast na premiéře,“ dodal Veselý.

Muzikál naváže na úspěch inscenace Manon, jež měla premiéru v roce 2000 a pod níž byl podepsán stejný tvůrčí tým. Autorem scény je například Milan Popelka, který nedávno vzbudil velký ohlas se scénou do zlínské jevištní adaptace slavného filmového příběhu Je třeba zabít Sekala a který s režisérem Petrem Veselým často spolupracuje.

„Výtvarně nekopírujeme dobu vzniku díla, je to spíš uchopené v abstrakci, bezčasí. Kostýmy jsou blízké výrazným módním výstřelkům současných exkluzivních návrhařů. Jejich půdorysem je zlatá mládež, která si bere ze života, co ji napadne, a nepřemýšlí o důsledcích,“ dodal režisér, pod jehož vedením se diváci mohou těšit na hvězdy zlínského divadla Radovana Krále, Kateřinu Liďákovou, Gustava Řezníčka, Marka Příkazkého, Hanu Briešťanskou, Evu Daňkovou, Jana Leflíka, Ivana Řeháka, Zdeňka Julinu a Rostislava Marka.(Ke zprávě vydává agentura Mediafax audio s vyjádřením mluvčí divadla Hany Šmardové)