Prohlídku hradu ve Zlíně – Malenovicích doplnily fotografie z cest

ZLÍN - Zbrojnici hradu ve Zlíně - Malenovicích zdobí nové fotografie Libora Bureše. Jak agentuře Mediafax oznámila Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy Zlín, výstava nazvaná Na cestách světem bude na hradě k vidění do 4. září.

Snímky zachycují zajímavá místa, která fotograf během svých cest navštívil. „Na hradě v Malenovicích se tím rozšíří nabídka pro návštěvníky. Již před hlavní letní sezonou Muzeum jihovýchodní Moravy nechalo opravit předhradí, ve kterém výletníci najdou nové sociální zázemí, útulnější pokladnu i automaty s občerstvením,“ řekla Kovandová.

Podle ředitele muzea Antonína Sobka budou úpravy na hradě ještě pokračovat. „Momentálně jednáme o možnosti zásadním způsobem opravit prostor před hradem tak, aby zde vznikl hezký odpočinkový prostor s možností pořádání různých kulturních akcí,“ prozradil Sobek.

Přímo na hradě jsou pak k vidění i stálé expozice. Archeologická má název Hrady jihovýchodní Moravy, o majitelích zdejšího panství vypovídá expozice Šternberkové v Malenovicích a Pohořelicích a Řemesla ve starých Malenovicích pak představují jedinečnou formou inventář dílen zdejších řemeslníků včetně výrobků. „Prohlídky o prázdninách budou fungovat bez polední pauzy každý den mimo pondělí od 10 do 17 hodin,“ upřesnila Kovandová. Návštěvníci hradu mohou navštívit také nedalekou Hájenku, kde své místo našla expozice Dřevo – proutí – sláma.

Na hradě je nově zavedeno zvýhodněné vstupné. „Lidé si například mohou zakoupit zvýhodněné vstupenky do obou objektů – hradu i Hájenky. Úplně nejvýhodnější je pořízení naší novinky – sdružené vstupenky, která držitele opravňuje ke vstupu do hradu, Hájenky, expozic zlínského zámku a Obuvnického muzea, a to za 130 korun. To je o 20 procent méně, než kdyby si návštěvník kupoval vstupenky zvlášť,“ dodala Milena Dvořáková z obchodního oddělení muzea.