Student z Uherskohradišťska stahoval a prodával kopie filmů, hrozí mu vězení

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Až dva roky vězení hrozí čtyřiadvacetiletému studentovi z obce na Uherskohradišťsku, který si z internetu stahoval filmy a pak je prodával. Agentuře Mediafax to ve středu uvedl policejní mluvčí Aleš Mergental.

Na jednom z webů zaměřených na kinematografii vyvěsil svou nabídku prodeje, lidé si mohli vybírat z téměř 350 různých titulů. „Od jara 2007 do konce roku 2010 takto nabízel, vypaloval, zasílal a prodával řady filmů. Na protiprávní jednání nás upozornila Česká protipirátská unie, která podala trestní oznámení,“ řekl Mergental.

Kriminalisté studentovi prokázali, že minimálně 20 lidem zaslal na základě e-mailových objednávek desítky filmů. Například kompletní sérii the Simpsons prodal za 1100 korun. Mezi dalšími filmy, které nakopíroval a na dobírku odeslal zájemcům, byly tituly MASH, Přátelé nebo třeba Amélie z Montmartru. Cena se pohybovala okolo 50 korun za jedno DVD. Celkem si tak vydělal asi 10 tisíc korun. Protipirátská unie si vyčíslila škodu za rozšiřování a rozmnožování a po mladíkovi požaduje uhradit 120 tisíc korun.

Policisté už studenta obvinili ze spáchání trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Za to mu hrozí až dvouletý trest.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x