Velehradské Dny lidí dobré vůle se budou kvůli opravám bazilky částečně konat v jiných prostorách

VELEHRAD - Kvůli stavebním úpravám ve velehradské bazilice a jejím okolí budou některé aktivity červencových Dnů lidí dobré vůle přemístěny do náhradních prostor. Agentuře Mediafax to ve středu řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Tradiční Dny lidí dobré vůle se uskuteční 4. a 5. července při příležitosti státního svátku svatých Cyrila a Metoděje pod záštitou manželky prezidenta České republiky Livie Klausové, olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka (ČSSD).

„Přemístěny budou některé aktivity pro veřejnost. Společenský, kulturní ani duchovní program však nebude omezen a pro všechny návštěvníky a poutníky bude vše včetně dopravy zajištěno tak, jako v minulých letech,“ informoval ve středu novináře na tiskové konferenci ve Zlíně starosta Velehradu Stanislav Gregůrek (Velehrad – nezávislí). Večerní Koncert lidí dobré vůle podpoří čtyři charitativní projekty.

Mezi hosty koncertu nebudou chybět ani umělci ze zahraničí. „Například ze Spojených států amerických přijede zpěvák, skladatel a kytarista John Michael Talbot, Jiřího Pavlicu a Hradišťan doprovodí talentovaný nevidomý hudebník Solo Dja Kabako a vystoupí i další pozoruhodní umělci,“ sdělil tajemník projektu Josef Kořenek.

Velké popularitě doma i v zahraničí se těší také velehradské Mezinárodní setkání vozíčkářů, které již pojedenácté pořádá Maltézská pomoc ve spolupráci s Českým převorstvím Suverénního řádu Maltézských rytířů.

Připravena je také celá řada aktivit pro nejmenší. „Letos chystáme tematicky ucelené odpoledne, které se uskuteční 4. července a přenese děti do světa čar a kouzel formou hravých soutěží, hádanek a kvízů. O správnou náladu se postarají také pištci, hudci, lidoví muzikanti a žongléři a nebude chybět ani populární divadlo Tramtárie nebo Kouzelná školka s Michalem Nesvadbou,“ doplnil Kořenek.

Dny lidí dobré vůle vyvrcholí národní poutí v úterý 5. července. Slavnostní bohoslužbu, kterou bude od 10.30 hodin v přímém přenosu vysílat Český rozhlas a Česká televize, celebruje arcibiskup Jan Graubner.

Od doby svého vzniku akci finančně podporuje i Zlínský kraj. Letos přispívá částkou 300 tisíc korun, z čehož jsou dvě třetiny určeny na organizační zajištění a 100 tisíc korun kraj věnuje nadačnímu fondu Diuvare.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x