Ve Zlínském kraji bude obnovena dvacítka městských památek

ZLÍN - Celkem sedm milionů korun poslouží letos k regeneraci některých památek nacházejících se v městských památkových rezervacích Zlínského kraje. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Peníze budou rozděleny mezi města Valašské Meziříčí, Kelč, Luhačovice, Vizovice, Holešov, Napajedla, Fryšták, Kroměříž, Uherský Brod, Uherský Ostroh a Uherské Hradiště. Zajištěna bude oprava asi 20 památek, mezi nimiž jsou hojně zastoupeny měšťanské domy a další objekty sakrální i civilní architektury.

Dotaci přesahující jeden milion korun si například vyžádá oprava bočních oltářů v holešovském kostele Nanebevzetí Panny Marie, téměř 600 tisíc je třeba investovat do opravy budovy Městského divadla ve Zlíně, další finanční částky připadnou na restaurování sgrafita zdobícího historickou Stanclovu lékárnu v centru Uherského Hradiště, na rozsáhlou obnovu kostela svatého Mořice v Kroměříži a na řadu dalších akcí.

„Jde o finanční prostředky státu, které jsou městům přidělovány na základě toho, jak se starají o údržbu svých památek. V zásadě platí, že čím je město v tomto směru aktivnější ve smyslu prevence a ochrany památek, tím větší nárok má na státní dotace,“ poznamenal náměstek hejtmana Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), zodpovědný za oblast kultury a památkové péče. Jak dále vysvětlil, Zlínský kraj přímo nerozhoduje o rozdělení těchto peněz, ale schvaluje jejich rozdělení v radě a v zastupitelstvu. Prostřednictvím krajských památkářů odboru kultury a památkové péče pomáhá městům metodicky připravovat i žádosti o dotace.

„Tuto možnost administrovat státní dotace využívá minimum českých a moravských krajů, protože je s tím pro krajský úřad spojena práce navíc. Zlínský kraj si však ponechává tuto agendu především proto, aby mohl koordinovat příděl finančních prostředků třeba právě na ty akce, které státní dotace nezískají,“ dodal náměstek Ondruš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x