Muzeum Bojkovska otevřelo nové expozice

BOJKOVICE - Nové expozice otevřelo v ulici Palackého v Bojkovicích na Uherskohradišťsku Muzeum Bojkovska. Jak agentuře Mediafax uvedl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, k vidění je i zvon, který vyzváněl odsouzencům jdoucím na popravu.

V nových expozicích se návštěvníci dozvědí spoustu informací z nejstarších dějin města, ale i z doby, kdy Bojkovice byly správním a soudním centrem, nebo kdy zde kvetlo zvěroklestičství či fungovala Bajerova sodovkárna.

V expozicích věnovaným řemeslům se může návštěvník setkat například s vybavením soukenické dílny z 18. století, s ukázkami práce kovářů a zámečníků či s cechovními postavníky, což byly tyče se znakem cechu. Lidé si připomenou také význam Bojkovic jako správního a soudního centra, které disponovalo soudní pravomocí již od 15. století. Samotné muzeum se dnes nachází v budově bývalého soudu a na tomto místě stála i bojkovická radnice z roku 1672. Její existenci připomíná zvon z roku 1669, který vyzváněl odsouzencům při cestě na popraviště, okovy z radniční šatlavy či makovice, která byla umístěna na radniční věži.

Novější dobu, kdy zde fungoval okresní soud, reprezentuje instalace soudní místnosti, nechybí ani připomínka významného přednosty okresního soudu Bohumíra Bunži, který se později stal poslancem. Pro milovníky lidových tradic je připravena ukázka bydlení a hospodářství na Bojkovsku s instalací domovní zdi oddělující obě tyto části i kopaničářské kroje. Poslední dosud zpřístupněná expozice je zasvěcena dílům sakrálního charakteru. Její součástí jsou okenní vitráže, sochy a obrazy světců či kněz v podobě figuríny.

Rozsah stálých expozic dosud není konečný. „Již nyní pracujeme na jejich rozšíření o dějiny 20. století, historickou školní třídu, dějiny spolků v Bojkovicích a přednáškovou místnost,“ prozradil ředitel Muzea Bojkovska Tomáš Hamrlík.

Muzeum je otevřeno v úterý, čtvrtek a o víkendech. Mimo tyto dny je možné domluvit si návštěvu na telefonu 739202813.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x