Doplněno: V Zoo Zlín se narodilo mládě hlodavce kuandu obecného, v Evropě jde o ojedinělý odchov

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšířili o audio s vyjádřením mluvčího zahrady Pavla Shromáždila a ošetřovatelky Marcely Čechové)

Zoo Zlín představila ve čtvrtek mládě, které 13. června přivedl na svět páreček jihoamerických hlodavců kuandu obecného. Jak agentuře Mediafax řekl mluvčí zahrady Pavel Shromáždil, v rámci Evropy jde o poměrně vzácný odchov.

Když se kuandu narodí, má rezavou srst, od druhého dne mu ale začínají růst bodliny a kolem půl roku věku je k nerozpoznání od dospělých jedinců. Je to příbuzný dikobraza, bodliny ale nevystřeluje. Zlínská zoo je jedinou českou zoologickou zahradou, která kuandu chová, v Evropě je evidována asi dvacítka zvířat. „V rámci Evropy se tak jedná o vzácný druh a odchovy kuandu nejsou příliš obvyklé. O mládě tak bude jistě velký zájem a počítáme s tím, že od nás mládě poputuje do jiné zoo,“ konstatoval Shromáždil.

Ošetřovatelka Marcela Čechová doplnila, že ve zlínské zoo se jedná už o druhý úspěšný odchov kuandu obecného. „Poprvé jsme měli obavy, že se rodiče o svého potomka nestarají. Přes den totiž bylo mládě někde stranu rodičů. Nyní už víme, že je to v pořádku. Kuandu je noční tvor a mládě sice je přes den stranou rodičů, ti ho ale v noci chodí krmit a pečují o něj. Na váze přibývá hezky, naposledy vážil 520 gramů,“ doplnila Čechová.

Původně měli kuandové zázemí v tropické hale Yucatán. Jelikož ale zvíře velmi dobře šplhá po stromech, obvykle někam uteklo a návštěvníci zoo ho prakticky neměli šanci vidět. Nyní je proto přestěhován do pavilonu primátů. „Počítáme ale s tím, že páreček kuandů znovu přemístíme do Yucatánu. Zvířata si už na ošetřovatele a lidi obecně docela zvykla a nemusela by být tak stresována. O termínu stěhování jsme ale zatím nerozhodli,“ dodal Shromáždil.

Kuandu se živí především rostlinnou stravou, ale občas si svůj jídelníček zpestří nalezeným hmyzem či menšími druhy obratlovců.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x