Staré fotografie zlínských cestovatelů Zikmunda a Hanzelky slaví úspěch v Iráku

ZLÍN - Přes 50 let staré fotografie známé cestovatelské dvojice ze Zlína Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky zažívají novou vlnu uznání v Iráku. Agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informovala Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Snímky cestovatelská dvojice nafotila v roce 1960 v Iráku. Nyní jsou součástí výstavy připravené Archivem H+Z zlínského muzea, která v těchto týdnech putuje Irákem.

Celkem 15 výstavních panelů, na kterých je přes 40 černobílých fotografií, bylo původně v dubnu k vidění ve Valdštejnském paláci v Praze. Miroslav Zikmund zde při slavnostní vernisáži osobně provedl předsedu Parlamentu Irácké republiky Osamu Abdul Aziz Mohammada Al-Nujaifyma. Na akci nechyběla ani velvyslankyně ČR v Iráku Bronislava Tomášová, která vznik výstavy a její převezení do Iráku iniciovala.

„S paní velvyslankyní jsme v pravidelném telefonickém kontaktu a víme od ní, že výstava je mimořádně úspěšná. Začala svou pouť v Bagdádu, kde ji zahájil premiér Petr Nečas, nyní se fotografie nachází v Sulejmánii, největším městě Kurdistánu a koncem července bude k vidění v městě Erbíl, kam by na zahájení Iráčané rádi osobně pozvali pana Zikmunda,“ řekla Magdalena Preiningerová z Archívu H+Z. Irácká strana chce také vydat reedici obrazové publikace H+Z o Kurdistánu z roku 1962.

Fotografie ze sbírek Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, jejichž součástí je i Archiv H+Z, ukazují každodenní život Iráčanů v 60. letech minulého století a unikátním způsobem mapují tehdejší atmosféru v této zemi.

Po návratu fotek do České republiky letos na podzim bude zřejmě úspěšná výstava zpřístupněna i obyvatelům Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x