Do soutěže se mohl zapojit zasláním svého receptu kdokoliv. Cílem akce bylo najít regionální specialitu, která obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka v karlovickém Spa hotelu Lanterna. Sešlo se nakonec pět desítek receptů.
Druhé místo obsadil recept na uzenou krkovičku s trnčenou omáčkou a valašským poškrabkem. Třetí skončily pohankové palačinky se špenátem a brynzou. „Ze zaslaných receptů nakonec vzešlo tolik zajímavých námětů, že by bylo škoda využít jen jeden vítězný. Proto jsme se rozhodli z nich sestavit celé Valašské menu. Vedle trojice nejlepších receptů do něj zařadíme také brynzovou polévku a metyju jako zákusek. Valašské menu představíme při 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, který se bude konat 4. až 11. listopadu,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.
Vítězný recept dorazil z Prahy, jeho autorka však pochází z Valašska, z Jestřabí – Štítné nad Vláří. „Objevila jsem ho na chalupě po babičce, když jsem hledala něco, čím bych mohla vytřít zem. Hledala jsem ve skříni nějaké tepláky, místo toho jsem objevila babiččiny recepty. Zaujaly mne, převezla jsem si je do Prahy a od té doby podle nich zkouším vařit,“ svěřila se autorka vítězného receptu.
Všechny zaslané recepty kuchaři hotelu Lanterna postupně testovali. Některá jídla nechali ochutnat hotelové hosty v rámci bufetové večeře. Na vítězné kyselici, která v různých obměnách patří k nejtypičtějším valašským specialitám, se shodli jednomyslně. „Valašskou kuchyni jako rodák dobře znám, přesto i mě použití králičího masa v kyselici překvapilo. Zvláštností receptu také je, že polévka neobsahuje zelí, ale je přikyselena octem a je v ní rozmícháno vajíčko,“ poznamenal šéfkuchař hotelu Pavel Václavík.
Právě králičí kyselice také podle něj nejvíc bodovala i u hotelových hostů. „Nejdřív byli trochu zaražení. Jsou zvyklí na kyselici se zelím a klobásou, kterou standardně máme v jídelníčku. Po ochutnání si ale mnozí přišli i přidat,“ dodal šéfkuchař.
Trnčená omáčka na druhém místě patří také k typickým valašským jídlům, její autorka ji vylepšila o zvláštní přílohu – takzvaný podškrabek, což jsou bochánky z mouky. Třetí palačinky se špenátem a brynzou zaujaly tím, že využívají typickou valašskou plodinu pohanku.
Autorky vítězných tří receptů obdrží relaxační pobyt ve Spa hotelu Lanterna. Absolutní vítězka pak bude pozvána do Velkých Karlovic na 3. ročník Karlovského gastrofestivalu a její kyselice bude uvedena do menu restaurace Vyhlídka i s jejím jménem.