Strážníci ze Zlína se během prázdnin zaměří na táboráky ve volné přírodě

ZLÍN - Na pořádání táborových ohňů ve volné přírodě se s nástupem letních prázdnin hodlá více zaměřit Městská policie Zlín. Agentuře Mediafax to v úterý oznámila mluvčí strážníků Šárka Škubalová s tím, že nejvíce požárů z táborových ohňů vzniká v okolí velkých sídlišť.

Obzvláště mládež s nástupem prázdnin holduje různým grilovacím párty a opékání na ohni, často ale nedodržují základní bezpečnostní pravidla. „S táboráky ve volné přírodě se nejčastěji setkáváme v lesích okolo Jižních Svahů a Kocandy a také v Malenovicích. Kontroly jsou potřeba, protože riziko požárů je během léta vysoké,“ konstatovala Škubalová.

Podobné zkušenosti mají i hasiči. „Obyvatelé sídlišť mnohdy využívají takzvaná veřejná ohniště, ale vytváří si ohniště vlastní. Jedním z kritických míst je na sídlišti Jižní Svahy pod lesem. Byly roky, kdy jsme tam zasahovali nejméně jednou týdně. Někdy se jednalo jen o drobné požáry, které se podařilo uhasit ve spolupráci s městskou policií. Jindy se ale od ohně vzňala i tráva, nižší porost či vzrostlé stromy a zásah si vyžádal i výjezd několika cisteren,“ poznamenal mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle hasičů je nejrizikovější skupinou mládež a podnapilí dospělí. Z bezpečnostních důvodů by si milovníci táborových ohňů měli s sebou brát dostatečné množství vody na zalití ohně. „Nestačí ale jen doutnající oheň uhasit povrchově. Je potřeba žhavý popel rozhrabat a prolít ho i uvnitř. U lesů je ale zakládání ohňů vždy nebezpečné, stačí silnější vítr a požár je na světě,“ dodal Mitáček s tím, že za způsobený požár hrozí lidem na místě až tisícikorunová pokuta, která v případném správním řízení může být i několikanásobně vyšší.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x