Zlínská univerzita se rozroste o laboratorní centrum za více než půl miliardy korun

ZLÍN - Laboratorní centrum Fakulty technologické vybuduje pro své studenty a zaměstnance Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, podle plánů by mohlo výuce sloužit od září 2013. Jak ve středu agentuře Mediafax sdělil Jan Malý z tiskového oddělení školy, projekt bude stát 537 milionů korun.

„Laboratorní centrum Fakulty technologické, které vznikne naproti současné budově fakulty ve východní části bývalého areálu Svit, posune díky kvalitnímu přístrojovému vybavení výuku i výzkumnou a vývojovou činnost fakulty na kvalitativně vyšší úroveň,“ řekl rektor univerzity Petr Sáha. V centru budou umístěny zejména výukové a speciální laboratoře s nejmodernější přístrojovou technikou, jejíž hodnota přesáhne 25,5 milionu korun.

„K nejdražším přístrojům bude patřit ICP-MS zařízení pro kvalitativní i kvantitativní analýzu prvků včetně izotopové analýzy, dále maloúhlový rozptyl rentgenových paprsků, vysokoúčinná kapalinová chromatografie, fluorescenční mikroskop a další,“ upřesnil Sáha.

Kromě laboratoří bude v objektu také šest poslucháren a devět seminárních místností. „Předpokládané náklady na projekt jsou zhruba 537 milionů korun, z toho více než 456 milionů korun získala univerzita jako dotaci v Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle plánu stavebních prací začne centrum sloužit výuce od září roku 2013,“ dodal Sáha.

Nových prostor se dočká také Fakulta multimediálních komunikací. Část z ateliérů Fakulty multimediálních komunikací čeká stěhování do objektu na třídě Tomáše Bati, kde dosud sídlila Katedra designu Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Zlínská univerzita je v současné době v závěrečné fázi jednání s touto vysokou školou o koupi budovy.

„Po nezbytné adaptaci se do nových prostor přestěhují Ateliér vizuální komunikace, Ateliér 3D design, Ateliér průmyslový design, Ateliér design obuvi, Ateliér design skla, Ateliér prostorová tvorba a Ateliér design oděvu,“ představila plány děkanka fakulty Jana Janíková.

Podle předběžné dohody by měl objekt přejít do užívání Univerzity Tomáše Bati k 1. srpnu letošního roku. Hodnota transakce je zhruba 46 milionů korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x