Zlínští hasiči nacvičovali záchranu lidí z auta zavaleného stromem

ZLÍN - Zlínští hasiči ve středu cvičili vyprošťování a záchranu lidí uvězněných v autě, zavaleného velkým stromem. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

„Tento druh cvičení je v těchto dnech velmi aktuální, protože po vydatných bouřkách a silných větrech posledních týdnů jsme zasahovali v řadě případů na území celého kraje. Odstraňování spadlých stromů, větví, sloupů vedení nebo osvětlení, stejně jako i případné zajištění uvolněných předmětů hrozících pádem, pokračuje vždy i několik dnů po přechodu bouřek nebo větrů. I v relativně klidném počasí tak podobné nehody hrozí a nikdy nejsou zcela vyloučeny. Důkazem toho jsou také hlášené případy, ke kterým jsme jen za poslední týden vyjížděli v 11 případech,“ podotkl Mitáček

Velitel zlínské stanice připravil, společně s odborníky na výcvik jednotek, situaci, kdy mohutný strom zavalil osobní automobil. Pád způsobil zborcení karoserie, do auta pronikly části větví a uvnitř byl zraněný řidič a dítě. Cvičení se konalo v areálu krajské nemocnice ve Zlíně, kde parkuje větší množství vozidel a celé okolí je hustě zarostlé stromy.

Po příjezdu speciálu udělal velitel zásahu rychlý průzkum. Jako první byl zjištěn stav zranění osob ve voze, následovalo zajištění prostoru proti pohybu stromu nebo vozidla a protipožární zabezpečení. Jeden z hasičů se dostal do vraku auta a začal poskytovat první pomoc. Postupně bylo zastaveno krvácení z ran, byly nasazeny krční límce a zranění byla sterilně kryta.

Cvičení bylo ukončeno asi po 25 minutách akce. Velitel stanice s hasiči probral zásah a upozornil na zjištěná fakta. Získané poznatky budou dále sloužit pro výcvik hasičů, protože podobné akce jsou plánovány i pro ostatní sloužící směny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x