Malí tučňáci ve zlínské zoo trénují přijímání ryb

ZLÍN - Pětice tři měsíce starých tučňáků Humboldtových se v Zoo Zlín začala učit přijímat mořské ryby vcelku, rodiče o ně přestali pečovat a zvířata tak krmí ošetřovatelé. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek uvedl mluvčí zoo Pavel Shromáždil.

Tučňáci trénují přijímání potravy dvakrát denně, a to mimo zraky návštěvníků. „Ryby jsou sice jejich potravou už od příchodu na svět, ovšem v prvních týdnech života je mláďata dostávala od svých rodičů v podobě již částečně zpracované kaše. Po třech měsících ale tento servis skončil a dospělí tučňáci o své potomky přestali pečovat. Stejně jako ve volné přírodě se teď mláďata musí naučit přijímat potravu vcelku,“ vysvětlil Shromáždil.

Krmit mladé tučňáky prý není snadné. „Ptáci mezi sebou bojují o každé sousto. Protože zachycení hozené ryby vyžaduje určitou šikovnost, nezkušená mláďata mají minimální šanci na úspěch. Proto se pravidelně oddělují do zázemí, kde probíhá jejich trénink,“ konstatoval Shromáždil.

Skupina tučňáků Humboldtových v Zoo Zlín momentálně čítá 19 dospělých a pět mladých jedinců. Zlínská zoo chová tučňáky Humboldtovy od roku 1998, kdy dorazila skupina 14 ptáků ze švýcarské zoologické zahrady v Curychu. O dva roky později pak přišel na svět první pár mláďat a od té doby odchovávají tučňáci rok co rok úspěšně své potomstvo. Současná mláďata se vylíhla na přelomu března a dubna, kdy vážila zhruba 60 gramů, teď už mají kolem tří kilogramů.

Tučňák Humboldtův hnízdí v mělkých norách nebo umělých dutinách. Díky tomu je možnost sledovat vývoj čerstvě vylíhnutých mláďat do dospělosti skryto jak návštěvníkům, tak i samotným chovatelům.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x