Záchranáři ve Zlínském kraji se se začátkem prázdnin chystají na nápor dětských úrazů

ZLÍN - Nápor dětských úrazů očekávají s nástupem letních prázdnin zdravotní záchranáři i hasiči. Jak agentuře Mediafax uvedl ve čtvrtek mluvčí krajské záchranky Petr Olšan, obvykle nejčastěji ošetřují poranění hlavy a zlomeniny.

Například během loňského prvního prázdninového měsíce ošetřili záchranáři přes 90 úrazů dětí a mládeže do 18 let. „Toto číslo není v letním období neobvyklé, je však varující. Více než polovinu úrazů tvoří těžší či méně závažná poranění hlavy, v závěsu jsou pak různé zlomeniny noh i rukou. Občas ale během prázdnin vyjíždíme i k popáleninám. Na druhou stranu tento typ poranění se vyskytuje celoročně,“ podotkl Olšan.

K několika dětským úrazům už záchranáři vyjeli i ke konci aktuálního školního roku. „Asi šestiletý chlapec například spadl ve škole ze schodů a zlomil si ruku. Děti se už vidí na prázdninách a bývají nepozorné,“ poznamenal Olšan.

Pokud to zranění vyžaduje, vyjíždí na místo i hasiči. „O prázdninách toho bývá opravdu více. Zasahovali jsme například u chlapce na Valašsku, který se zaklínil ve stromě a doslova visel za nohu hlavou dolů. Jindy zase dva školáci zkoumali kanalizační síť pod sídlištěm Jižní Svahy a jeden z nich se nemohl dostat ven. V minulosti jsme zase museli vyprostit ruku chlapce z automatu na krmení ve zlínské zoo,“ podotkl Mitáček.

I hasiči už ale museli u dětského úrazu zasahovat na sklonku školního roku. „V úterý jsme vyjížděli do Hradčovic. Devítiletý školák si zaklínil ruku pod prolézačkou před školou. Dřevěnou konstrukci jsme nakonec museli rozřezat,“ dodal Mitáček.

Podle záchranářů je velká část úrazů spojená se zvýšenou sportovní aktivitou a netýká se jen dětí. „Například loni počet dospělých ošetřených s různými typy zranění sedminásobně převyšoval výjezdy k dětem. Úrazy dospělých dokonce tvořily téměř jednu čtvrtinu z celkového počtu všech výjezdů,“ uzavřel Olšan.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x