Vsetínští policisté dopadli trojici Poláků, kteří ve velkém kradli z železnice bronzová lana

VSETÍN - V síti vsetínských policistů uvízli tři zloději, kteří opakovaně a ve velkém kradli z železnic bronzová lana. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekla policejní mluvčí Lenka Javorková s tím, že se jednalo o trojici Poláků..

Krádeže bronzových kabelů trakčního vedení se na Vsetínsku v poslední době výrazně rozrostly, policisté se proto rozhodli vybrané úseky železnic každou noc hlídat. Po více než týdnu se zloději objevili a policisté je tak dopadli přímo při činu. Jednalo se o tři Poláky.

„Ukázalo se, že jen v našem okrese mají na svědomí dalších pět obdobných krádeží se škodou 350 tisíc korun. Muže jsme zadrželi, vyslechli, obvinili a podali návrh na vzetí do vazby,“ konstatovala Javorková.

Cizinci kradli kabely zejména na tratích v okolí Horní Lidče a Valašského Meziříčí. Od května do června zde zmizelo 1600 metrů bronzového lana umístěného nad železnicemi, které tvoří takzvaný pevný bod trakčního vedení a je stále pod proudem. Lano drží trakční vedení v určité poloze, aby nedošlo k vysmeknutí ze sběrače lokomotivy.

Pachatelé bronzová lana kradli vždy v noci za pomocí pákových nůžek, gumové izolace, speciálních rukavic, provazů a dřevěných tyčí, na které měli připevněné pákové nůžky. Osudná jim byla krádež kabelů poblíž Lhotky nad Bečvou.

„Ve středu začaly za přítomnosti tlumočníka výslechy zadržených, které pokračovaly i ve čtvrtek. Cizinci ve věku 38 až 42 let byli obviněni z přečinů krádež, poškození cizí věci a zločinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což jim hrozí až šestileté vězení,“ dodala Javorková.

Policisté nyní mimo jiné zjišťují, zda nemají na svědomí krádeže bronzových lan také na dalších místech v České republice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x