Doplněno: Voda v Bystřici pod Hostýnem vyplavila několik čtvrtí města

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 3. a 5. odstavci)

Vydatný déšť ve Zlínském kraji napáchal ve čtvrtek v podvečer první škody, zaplavených je několik čtvrtí města v Bystřici pod Hostýnem. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

„Voda se valí městem. Zaplaveno je už několik čtvrtí města. Voda nadále přitéká z okolních strání Hostýnských vrchů, které zachytily značné množství vody z vydatných bouřek,“ popsal situaci mluvčí po 17. hodině.

V 18 hodin byl svolán krizový štáb města. „Hasiči se proudy vody snaží odklánět a preventivně staví u domů malé hráze z pytlů s pískem,“ řekl Mitáček. Voda zaplavila v Bystřici nejméně devět ulic a pod vodou jsou sklepy desítek domů. V některých místech voda dosahuje výšky přes jeden a půl metru. Na místo už dorazil speciální vůz ze Zlína, který rozváží čerpadla po domech a hasiči se snaží zmírňovat následky bleskové povodně. V některých místech poskytují odbornou pomoc hasiči proškolení v poskytování posttraumatické péče. „Hasiči se připravují na dlouhotrvající noční zásah spojený především s čerpáním vody ze zaplavených sklepů domů,“ konstatoval Mitáček.

V obci Brusné na Kroměřížsku zase voda ucpala prostor pod mostem a hasiči museli vše co nejrychleji odčerpat. Liják přidělal starosti také obyvatelům domova pro seniory v Lukově. Do prostor tamní recepce, chodby i společenské místnosti natekla voda. „Je zde asi 15 centimetrů vody a zaměstnanci spolu s hasiči se snaží vodu zlikvidovat,“ dodal Mitáček. V Brusném a Chomýži lidé začali přes stále vydatný déšť odklízet z domů a dvorů nánosy bahna.

Hasiči také vybízejí k opatrnosti řidiče. Řada cest je totiž zalitá vodou, některé úseky jsou zcela pod vodou, jinde jsou velmi hluboké kaluže, což může být při vyšší rychlosti nebezpečné.

V Dobroticích na Kroměřížsku se potok ve čtvrtek v podvečer vylil z břehů a zaplavil silnici, která je velmi těžko sjízdná. Částečně neprůjezdná je také cesta mezi obcí Brusné a Rusava, kde se sesunula vozovka. Hasiči zasahují také na dalších místech a v obcích Zlínska a Kroměřížska, například ve Slušovicích, Zlíně, Rusavě, na Kudlově, ve Vizovicích – Chrastěšově, Jasenné, Rychlově, Lhotě, Jankovicích a dalších místech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x