Doplněno: Hasiči na Zlínsku nenašli muže, kterého strhl rozvodněný proud potoka Trnávka

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali v titulku a prvních čtyřech odstavcích)

Muže, kterého ve čtvrtek kolem 22. hodiny strhl proud vody v obci Trnava na Zlínsku, hasiči nenašli a pátrání museli po 60 minutách ukončit. Podle mluvčího zlínských hasičů Iva Mitáčka je záchrana člověka z takové situace obecně za hranicí přežití.

„Ve spolupráci s policií byla nabídnuta psychologická pomoc zdrceným členům rodiny,“ uvedl Mitáček.

Podle Mitáčka svědkyně viděly ve vodě místního rozvodněného potoka Trnávka člověka, který po chvíli zmizel pod hladinou.

Potvrdil se předpoklad velitele zásahu, že pátrání bude nesmírně těžké. Potok Trnávka je totiž silně rozvodněný. „Zásah ve vodě nebo na vodní hladině nebyl prakticky možný, průzkum se soustředil na břehy,“ uvedl Mitáček.

Blesková povodeň na Zlínsku má také prvního zraněného. V obci Všemina nedaleko Slušovic spadl muž do kanalizace a zranil se. Lidem se podařilo ho vytáhnout ještě před příjezdem hasičů.

„Při pádu se poranil, takže na místě zasahovala také posádka zdravotnické záchranné služby,“ řekl mluvčí.

Vydatný déšť ve Zlínském kraji páchal ve čtvrtek v podvečer velké škody. Voda zaplavila několik čtvrtí Bystřice pod Hostýnem, v některých místech tam hladina byla jeden a půl metru vysoká. V obci Brusné na Kroměřížsku zase voda ucpala prostor pod mostem a hasiči museli vše co nejrychleji odčerpat.

Liják přidělal starosti také obyvatelům domova pro seniory v Lukově. V tamní recepci, chodbě a společenské místnosti bylo asi 15 centimetrů vody, kterou museli odčerpat hasiči.

V Dobroticích na Kroměřížsku se potok vylil z břehů a zaplavil silnici, která tak byla velmi těžko sjízdná. Částečně neprůjezdná byla také cesta mezi obcí Brusné a Rusava, kde se sesunula vozovka.

Hasiči zasahovali také na dalších místech Zlínska a Kroměřížska, například ve Slušovicích, Zlíně, Rusavě, na Kudlově, ve Vizovicích – Chrastěšově, Jasenné, Rychlově, Lhotě, Jankovicích a dalších místech. Odčerpávali tam vodu ze zatopených sklepů, pročišťovali odtoky a kanalizace a odstraňovali překážky bránící průtoku vody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x