Velká voda vzala život v Trnavě, Zlín zažil horkou noc

3. stupně povodňové aktivity se v noci dostala řeka Dřevnice ve Zlíně. Dramaticky stoupaly hladiny samotné řeky i jejich přítoků, například Januštice. "Musela jsem podle pokynů městské policie v noci přeparkovat auto z Bartošovy čtvrti do bezpečnější lokality na Sokolské ulici,",popisuje neklidnou noc například obyvatelka Zlína Hana Šrubařová. Stejně musely zareagovat stovky dalších obyvatel Zlína

V noci zasedala povodňová komise města Zlína. „Spustili jsme výstražný systém varování obyvatelstva, informovali jsme o nebezpečí především lidi žijící v blízkosti vodních toků, které nabíraly kolem jedenácté hodiny večerní na síle,“ připomíná opatření mluvčí Městské policie ve Zlíně Šárka Škubalová.

Ráno pokračoval déšť, hladiny Dřevnice i jejich přítoků měly nadále značnou intenzitu, do proudu se dostávaly kusy stržených kmenů stromů i dalších předmětů. Voda ale klesla a koryta její přívaly bezpečně zvládaly. Značné škody ve Zlíně a jeho okolí způsobil déšť na polích a zahradách.

Na řadu míst znovu vyjížděli profesionální hasiči, museli odčerpávat vodu ze zatopených lokalit především v Bystřici pod Hostýnem, Rusavě či Všemině.

Jejich dobrovolní kolegové a policisté od rozednění pátrali po pohřešovaném muži, kterého strhl proud divoce rozvodněného potoka Trnávky. Jeho tělo dosud voda nevydala. Starostka obce Marie Bořutová se kvůli velké vodě i této mimořádné události vrátila z dovolené, na cestu se vydala jen pár hodin předtím.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x