Povodně odřízly Rusavu od světa, několik domácností je bez vody

RUSAVA - Prudká voda, která se ve čtvrtek přehnala řadou obcí ve Zlínském kraji, odřízla obec Rusavu od zbytku světa. Jak agentuře Mediafax v pátek oznámil starosta obec Bohumil Škarpich (nez.), škody půjdou zřejmě do milionů korun.

Jediná příjezdová cesta do Rusavy se zbortila a stala se tak neprůjezdnou. V obci zůstali uvězněni obyvatelé i turisté, kteří jsou ubytování v hotelích. Asi čtyři domácnosti jsou podle starosty bez vody. „Naštěstí nám jde elektřina. Vodovodní potrubí ale voda naprosto obnažila a máme obavy, aby potrubí někde neprasklo. Zničené jsou zejména silnice a mosty, žádný z mostů naštěstí nespadl. Už teď je ale jasné, že nás čekají nákladné opravy cest, mostů i vodních toků,“ konstatoval starosta Škarpich.

Jediným spojením se světem jsou tak okolní lesní cesty. „Snažíme se terénními auty přes lesní cesty zajistit alespoň nejdůležitější zásobování. Mohu ale říct takřka s jistotou, že tentokrát se obcí přehnalo ještě více vody, než tomu bylo v roce 1997,“ podotkl starosta.

Oprava zborcené cesty se dá podle Škarpicha očekávat až v nejbližších dnech. „Nedomníváme se, že by se situaci podařilo vyřešit během soboty či neděle, vidíme možnost zprůjezdnění tak na pondělí či úterý,“ dodal Škarpich.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x