Zlínská nemocnice usiluje o pneumoonkologické centrum

ZLÍN - O získání statutu pneumoonkologického centra usiluje plicní oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Agentuře Mediafax to v pondělí řekla mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Získání statutu by nemocnici umožnilo poskytovat pacientům s rakovinou plic drahou biologickou léčbu a lékaři by je nemuseli posílat do fakultní nemocnice v Olomouci. K získání statutu je třeba splnit určité požadavky, které ze všech nemocnic Zlínského kraje Baťova nemocnice splňuje nejlépe.

„Máme plicní jednotku intenzivní péče, přístrojové vybavení na bázi invazivní bronchoskopie, zajištěnou čtyřiadvacetihodinovou nepřetržitou bronchoskopickou službu, potřebné personální zajištění včetně atestovaného pneumoonkologa, kterého má naše nemocnice jako jediná ve Zlínském kraji,“ upřesnil primář plicního oddělení Vladimír Řihák.

Podle ředitele nemocnice Bohuslava Škubala zatím Všeobecná zdravotní pojišťovna výkony nenasmlouvala, i když nemocnice všechna kritéria splňujeme. „Čekají nás další jednání. Jsme přesvědčeni, že pacienti s rakovinou plic si zaslouží tu nejlepší péči, aniž by museli dojíždět za léčbou mimo Zlínský kraj,“ sdělil Škubal.

Nemocnice má od letošního roku plicní onkoložku. Plicní oddělení tak mohlo od ledna převzít do své péče pacienty s rakovinou plic z onkologického centra zlínské nemocnice. V něm se pacientům dostávalo potřebné péče, ale nebylo možné jim poskytovat drahou biologickou léčbu. Její dostupnost je podmíněna právě zřízením pneumoonkologického centra.

„Od ledna do dnešního dne máme nově diagnostikovaných 26 pacientů s rakovinou plic. Celkem jich evidujeme téměř 100,“ podotkla plicní onkoložka Lenka Šišková. Jejím příchodem do plicního oddělení zlínské nemocnice se zkrátila doba od zahájení diagnostiky po začátek samotné léčby až o dva týdny. „Někomu se to může zdát málo, ale zejména pro psychiku pacienta je velmi důležité začít s léčbou co nejdřív,“ poznamenala lékařka.

Úspěšnost léčby v případě malého rozsahu a včasné operace je podle ní velká. „V časných stadiích onemocnění je šance na delší než pětileté přežití 73 procent. Úspěšnost léčby narůstá i díky našemu hrudnímu chirurgovi profesorovi Jiřímu Kleinovi, který dělá i nejsložitější operace plic,“ dodala Šišková.

Nejvíc pacientů s rakovinou plic je ve věkové kategorii 50 až 70 let, ale objevuje se i v mladších věkových skupinách. Pokud jde o počty, tak u mužů s rakovinou plic se posledních pět let téměř nemění. Avšak výrazně vzrůstá rakovina plic u žen. „Podstatně víc žen, a to už od mladého věku, kouří. Ovšem ne všechny nádory plic evidujeme jen u kuřaček,“ doplnila plicní onkoložka. Obecně podle ní počet pacientů s rakovinou roste ne proto, že je hodně nových nálezů, ale proto, že díky nové léčbě žijí tito pacienti déle. „Přežití je až 22 měsíců,“ dodala lékařka.