Na Velehradě vypukl 12. ročník Dnů lidí dobré vůle, přijela i Livia Klausová

VELEHRAD - Na Velehradě na Uherskohradišťsku vypukl v pondělí 12. ročník oslav Dnů lidí dobré vůle. Jak agentuře Mediafax řekla za organizátory Petra Plevová, akce se zúčastní řada známých osobností, včetně politiků, a také již přijela manželka českého prezidenta Livia Klausová.

Klausová už řadu let celou akci zaštiťuje. „Na Velehrad jezdím velmi ráda už dlouho a je pro mne příjemné zjištění, že tady vidím pro mne už známé tváře,“ řekla první dáma směrem k přítomným handicapovaným. A dodala, že si je také ochotna s každým bez problémů potřást rukou, jen účastníky poprosila, aby byli opatrní, neboť měla poraněnou ruku.

Klausová stráví ve Velehradu dva dny. V úterý pak bude přítomna na slavnostní mši konané v rámci Národní poutě na Velehradě.

Kromě Livie Klausové dorazil také český premiér Petr Nečas (ODS) či ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Dny lidí dobré vůle se konají u příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů svatého Cyrila a Metoděje.

Zlatým hřebem pondělního programu bude koncert v 19.30 hodin, jehož výtěžek podpoří čtyři charitativní projekty. „Mezi vzácnými hosty Koncertu lidí dobré vůle nebudou chybět ani umělci ze zahraničí. Ze Spojených států amerických dorazí John Michael Talbot, zakladatel komunity Brothers and Sisters of Charity, zpěváka, skladatele a kytaristu. Jiřího Pavlicu a Hradišťan zase doprovodí talentovaný nevidomý africký hudebník Solo Dja Kabako z Burkiny Faso. Styl jeho hudby je směsicí západoafrických rytmů mandingues, rytmu salsy, reggae, folku a rytmů zouk,“ doplnila za organizátory Petra Plevová. Z českých hostů vystoupí zpěvák Petr Bende, Komorní orchestr Musica Festa, dětský sbor Kantiléna a další.

Během večera budou představeny čtyři charitativní projekty, na které budou moci diváci a posluchači přispět prostřednictvím svých mobilních telefonů, a to zasláním DMS. V letošním roce bude výtěžek rozdělen rovným dílem mezi Hospic svatého Jana N. Neumanna v Prachaticích, Centrum Don Bosco v Pardubicích, Konzervatoř Jana Deyla a Střední školu pro zrakově postižené v Praze a Nadační fond Adiuvare.

Za uplynulých jedenáct let podpořila Koncert lidí dobré vůle řada známých umělců jako Marta Kubišová, Jana Kirschner, Jožo Ráž, Petr Kolář, Ewa Farna, Markéta Konvičková, Hana a Petr Ulrychovi, skupiny No Name, Peha, New LifeM a Oktoich z Polska, Czech Virtuosi Brno a mnoho dalších.

V průběhu pondělka a úterka nebude chybět ani oblíbená akce Ruční přepisování Bible. V pondělí se zájemci budou moci zapojit od 13 do 23 hodin a v úterý pak od osmi do 14 hodin, a to ve Velehradském domě svatého Cyrila a Metoděje.

Dny lidé dobré vůle si každoročně nenechají ujít tisíce lidí, návštěvnost se obvykle pohybuje kolem 20 tisíc lidí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x