Mezinárodní šachový mistr Jasný si ve Vsetíně při simultánce zahrál se třiceti soupeři najednou

VSETÍN - Na třicet soupeřů si ve čtvrtek ve Vsetíně troufl mezinárodní šachový mistr Stanislav Jasný z Vidče. Jak agentuře Mediafax řekla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová, se všemi hrál přitom partii před místní radnicí najednou.

Jasný zdolal 18 soupeřů, se čtyřmi prohrál a osmkrát remizoval.

Zahrát si a pobavit se přišli před vsetínskou radnici lidé všech věkových kategorií. Šachovými figurkami pohyboval sedmiletý hoch i senioři. „Jsem rád, že jsou zde zastoupeny hráči od nejmenších až po sedmdesátileté,“ poznamenal místostarosta města Stanislav Pavelec (TOP 09).

Mezinárodní mistr, který trénuje mládež ve Frýdku-Místku, přiznal, že čas od času prohraje partii i se žáky. „Některé děti jsou v šachu lepší, jiné naopak. Ale stává se, že mě některé porazí. Simultánky jsou spíše pro zábavu,“ podotkl Stanislav Jasný.

Exhibice tohoto druhu podstupuje mezinárodní mistr jednou až dvakrát ročně. Stát se ale úspěšným ve svém oboru mu prý dalo spoustu práce. „Není to zadarmo. Musíte si něco odříct a trénovat,“ podotkl.

Šachová show před Městským úřadem ve Vsetíně byla doprovodnou akcí 36. ročníku Přeboru města Vsetína, který se letos hraje ve dvou skupinách. Jejím cílem bylo zvýšit podvědomí o této hře. „Šach se ve Vsetíně za poslední roky hodně pozvedl. Zřejmě díky tomu, že se trenéři začali věnovat mládeži. Žáci jsou krajskými přeborníky a vybojovali dorosteneckou ligu. Ta se ve Vsetíně nikdy nehrála,“ dodal organizátor akce Josef Kovařík.