Oprava kaple valašskomeziříčského zámku Žerotínů z 18. století bude záviset na dotacích

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé dali zelenou opravě kaple v jižním křídle zámku Žerotínů, jednotlivé etapy rekonstrukce však budou odvislé od získání dotací. Agenturu Mediafax o tom informovala Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

V současné době se v kapli provádějí restaurátorské práce, které byly zahrnuty do první z celkových sedmi etap prací.

„Kaple byla vybudována v polovině 18. století a opatřena vzácnou freskovou výmalbou předního malíře moravského baroka Josefa Ignáce Sadlera,“ poznamenal památkář městského úřadu Petr Zajíc.

Kaple byla zrušena v roce 1926, do jejího prostoru bylo následně vloženo betonové dvouramenné schodiště a malby byly překryty omítkou. Až restaurátorský průzkum provedený v roce 2010 odhalil, jaké poklady kaple skrývá. „Průzkum navíc prokázal dobrý stav dochování maleb a možnost jejich odkryvu a restaurování,“ řekl Zajíc.

Vedení města chce v budoucnu přistoupit i ke zbývajícím šesti etapám oprav. V případě získání peněz, o které bude Valašské Meziříčí žádat v srpnu, bude v rámci druhé a třetí etapy odstraněno schodiště a obnovena klenba. Předpokládané náklady na tyto etapy jsou více než milion korun. Celkové náklady na opravu kaple jsou pak vyčísleny na necelých 9,6 milionu korun.

„Byli bychom rádi, kdyby se nám podařilo realizovat jednu etapu ročně. S dokončením však nespěcháme, navíc jsme z větší části odkázáni na dotace,“ doplnil místostarosta města Jiří Pernický (nez.).

Cílem stavební obnovy kaple by měla být komplexní rekonstrukce památky, která svým významem přesahuje rámec města i regionu. „Po dokončení prací bude kaple přístupná veřejnosti,“ uzavřel místostarosta.

--> --> --> --> -->