Na hrad Buchlov dorazí kováři

BUCHLOVICE - Na hradě Buchlov se v sobotu a v neděli uskuteční pátý ročník akce nazvané Buchlovské kování. Agenturu Mediafax o tom informovala Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži.

Zvuk kovadlin se hradem rozezní od 10 do 16 hodin. Akci připravilo občanské sdružení HBcollegium spolu se správou hradu.

Návštěvníci uvidí při práci několik desítek kovářů, kteří se budou střídat u sedmi výhní. K vidění budou kováři nejen z České republiky a Slovenska, ale i z Belgie a Norska. Hotové kovářské výrobky si návštěvníci prohlédnou ve výstavních prostorách hradu, kde je už druhým rokem stálá výstava kovářských prací.

Novinkou letošního ročníku je soutěž o nejlepší kovářský tým a nejlepší kovářský výrobek. Návštěvníci dostanou ke vstupence hlasovací lístek, na kterém mohou hlasovat pro nejlepšího kováře a výrobek, který je nejvíce zaujal. Výsledky soutěže o cenu diváka budou vyhlášeny v neděli v 16 hodin. Z hlasovacích lístků budou vylosováni tři návštěvníci, kteří získají zdarma dva lístky na další kulturní akci občanského sdružení HBcollegium, a to noční prohlídku hradu Buchlova. Součástí soutěže je také cena odborné poroty, která bude hodnotit jednotlivé kovářské práce.

Po oba dny budou na nádvořích hradu k vidění řemesla, která se týkají zpracování kovu – šperkaři, měditepci, platnéř či dráteník. Účast přislíbila také dílna z Polska, která by měla předvádět tradiční výrobu vitráže do olova.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x