Podle policie sedá za volant v podnapilém stavu ve Zlínském kraji čím dál více řidičů

ZLÍN - Policisté ve Zlínském kraji hodlají pokračovat v přísných dechových kontrolách řidičů, statistiky totiž ukazují, že za volant usedá čím dál více podnapilých řidičů. Agenturu Mediafax o tom informovala policejní mluvčí Jana Bartíková.

V tomto roce se na území Zlínského kraje stalo už 156 nehod, při kterých hrál roli alkohol. Při meziročním srovnání je to o 16 nehod pod vlivem alkoholu více.

„Pouze ve zlínském okrese naše hlídky při namátkových kontrolách během posledního víkendu zastavily 15 podnapilých šoférů. Výsledky dechových zkoušek se pohybovaly od 0,22 do dvou promile. Alkohol za volantem je víceméně doménou mužů, výjimkou ale nejsou ani ženy,“ doplnila Bartíková.

Od 1. července zastavili policisté ve Zlínském kraji více než stovku řidičů, kteří jeli pod vlivem alkoholu. „Celkem 86 z nich podezříváme z přestupku a 21 z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, protože nadýchali nad jedno promile alkoholu,“ upřesnila mluvčí.

Počet řidičů, kteří před jízdou pijí nebo jedou pod vlivem zbytkového alkoholu je podle policistů alarmující. „V tomto případě je nejlepší prevencí represe, ve které naše hlídky budou i nadále pokračovat. Jen tak se nám může podařit snížit počet obětí nehod způsobených vlivem alkoholu. Podnapilý člověk nemá za volantem co dělat, protože ohrožuje bezpečnost svoji i ostatních lidí,“ dodala Bartíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x