Zlínská zoo se rozrostla o novou expozici plnou mloků

ZLÍN - Zoo Zlín otevřela pro veřejnost novou expozici nazvanou Centrum Caudata, která se věnuje ocasatým obojživelníkům. Agentuře Mediafax to ve středu sdělil Tomáš Divilek ze zlínské zoo.

Centrum Caudata vzniklo poblíž zámku Lešná v místech bývalého odpočinkového koutku U Veverky. Svým zařízením připomíná výzkumnou stanici, ve které se vědci zabývají studiem života a chovem ocasatých obojživelníků.

Hlavním chovaným druhem jsou v nové expozici mloci skvrnití. „V několika prostorných boxech mohou návštěvníci tyto nápadné žlutočerné tvory pozorovat  a seznámit se s jejich skrytým životem. Mlok skvrnitý poutá pozornost člověka již od pradávna. Už staří Řekové se zmiňují o jeho jedovatosti a údajné schopnosti hasit oheň. Samotné slovo Salamander je arabsko-perského původu a znamená ´žije v ohni´. V minulosti byli lidé skutečně přesvědčení, že tento živočich může projít plameny, aniž by mu ublížily. Tato pověra se odrazila dokonce v jeho názvu v mnoha jazycích – například v němčině je to Feuersalamander, v angličtině Fire Salamander,“ podotkl Divilek.

Vedle mloků jsou v centru k vidění také například čolci východní či skokani zelení, kteří zastupují i jiné představitele atraktivní skupiny obojživelníků. Děti si v expozici mohou vyzkoušet roli výzkumníků. Třeba porovnáváním rozdílů mezi vystavenými druhy a následným vyplňováním pracovních listů.

Během letních prázdnin je Centrum Caudata otevřeno vždy od středy do neděle od 10.30 do 15 hodin (s výjimkou nepříznivého počasí). Ovšem i v době, kdy je stanice zavřená, mohou lidé pozorovat mloky přes prosklené stěny.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x