Rozhovor s Romanem Kafkou

31 let, bydliště v Kroměříži, dříve i několik let ve Zlíně,

Vzdělání

  • absolvent Gymnázia v Kroměříži, později student Justiční školy v Kroměříži, absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně,


Praxe

  • pracoval jako soudní úředník na Okresním soudě v Olomuci,
  • od roku 2003 působí na státním zastupitelství, nejprve jako právní čekatel, poté státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Kroměříži, od roku 2006 státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Brně - pobočka ve Zlíně, kde je také pověřen stykem s médii,
  • specializace zejména na násilnou, mravnostní, drogovou a obecnou majetkovou trestnou činnost,
  • věnuje se i pedagogické činnosti, zejména na Justiční akademii v Kroměříži


Koníčky

  • mezi koníčky patří sport (florbal, badminton, tenis...), film a dějiny filmu, litaratura faktu a horory Stephena Kinga.

Datum a čas konání rozhovoru: 8.10.2009 13:00

 

Radek z Pakistanu
Otázka: Pane Kafka mužete nam poradit jake navnady by se teď měly použivat při lovu stříbrných lososů? a jsou brodicí kalhoty nutností? Předem moc dekiji
Odpověd: Opravdu si myslíte, že mám mít odpověď na všechno? 🙂 Možná jste si spletl on-line diskusi s diskusí s předsedou rybářského svazu.

david flora
Otázka: dobrý den mám otázku k případu vraždy na březůvkách,kolik podle vás myslíte že dostane utočník a vrah je u něj uvah ai o doživotí? dškuji za odpvděd
Odpověd: Dobrý den. Opravdu si myslíte, že Vám na tuto otázku můžu odpovědět? 🙂 V prvé řadě je ten případ velká lidská tragédie jedné rodiny. O případném trestu vůbec nelze spekulovat, probíhá vyšetřování, sbírání důkazů a jako vždy i zkoumání trestnosti pachatele, včetně příčetnosti. Obecně Vám jen mohu říci, že v případě uznání viny takovýmto trestným činem hrozí reálně výjimečný trest odnětí svobody, tedy nad 15 do 25 let , či doživotní trest odnětí svobody. Nový trestní zákoník pak tresty za násilné trestné činy zvyšuje, ale při zkoumání trestnosti jednání pachatele je třeba vycházet z trestního zákona účinného v době, kdy se trestný čin stal ( pokud není nová úprava pro pachatele příznivější, což v tomto případě není ).

Karel Machala
Otázka: Dobrý den pane Kafko, chci se zeptat, proč jste si vybral dráhu státního zástupce a ne třeba soudce nebo advokáta. Děkuji.
Odpověd: Dobrý den i Vám. To není lehká otázka:-) Těch důvodů je asi více, ale zřejmě ten hlavní je ten, že státní zástupce je dle mého názoru tzv. orgán činný v trestním řízení, který může asi nejvíce ovlivnit průběh trestního řízení a zda vůbec se bude nějaké trestní řízení konat. Tedy soud může rozhodovat pouze na základě obžaloby, kterou podá státní zástupce. Kromě toho je to práce vcelku pestrá, kromě dozorování činnosti policie při vyšetřování trestné činnosti, bývá i na místě činu a poté zastupuje veřejnou žalobu u soudu. Takže tak:-)

Lenka Chmelíčková
Otázka: Zdravím Vás, dovolte osobní otázku. Jaké máte pocity, když víte, že obžalovaný je vinen, ale soud ho osvobodil.
Odpověd: Tak na krajském státním zastupitelství ve Zlíně se nám to ještě nestalo…Je zjevné, že dříve či později bude vynesen nějaký zprošťující výrok, ale státní zástupce nemůže v žádném případě takový výrok brát osobně, je-li přesvědčen, že rozhodnutí soudu bylo učiněno předčasně nebo nezákonně podá opravný prostředek a dělá vše co je v jeho silách, aby byl výrok soudu I. stupně změněn či zrušen. Samozřejmě, že asi nikdo se nevyhne pocitům jisté bezmoci, když zejména pachatelé zvlášť odsouzeníhodných trestných činů se vyhnou trestu, protože se nepodařilo opatřit dostatek usvědčujích důkazů, ale jak říká klasik, je lépe, když není odsouzena vinná osoba, než je-li odsouzen nevinný.

Marta Kopečná
Otázka: Jak z vašeho pohledu vapadá Zlínský kraj z hlediska kriminality?
Odpověd: Samozřejmě v této chvíli nemám v ruce konkrétní statistiky a navíc naše pobočka krajského státního zastupitelství nemá na starosti celý kraj ( bez okresu Vsetín ), ale obecně mohu říci, že kriminalita se nijak zvlášť nevymyká v žádném ohledu celostátním číslům. Spíše chci poukázat na jistou zvláštnost z pohledu těch nejzávažnějších trestných činů, např. trestného činu vraždy, které se objevují v jistých cyklech a téměž vždy opakovaně, jak jsme např. zažili nedávno ve Zlíně a poté je vždy i delší dobu tzv. klid a dochází k páchání zase jiné trestné činnosti.

Pavle
Otázka: Pane Kafko, jaký byl váš nejtrefnější případ?
Odpověd: Samozřejmě se mohu vyjádřit opět jen obecně a nikoliv s uvedením konkrétních jmen, ale pokud máte na mysli případ právně a skutkově hodně zajímavý, pak mohu uvést příklad, který byl i dosti medializován, a to bylo sebevražedné jednání pachatele na Zlínsku před několika málo lety, který v úmyslu usmrtit sebe narazil ve značné rychlosti ve svém vozidle do protijedoucího vozidla a způsobil závažná zranění řidiči protijedoucího vozidla. Toto jeho jednání bylo po poměrně rozsáhlém a složitém dokazování nakonec právně kvalifikováno jako pokus trestného činu vraždy, což byl dle mého názoru jeden z prvních takto posouzených případů v ČR a věc byla mimo jiné i posuzována Nejvyšším soudem, který se s naším právním názorem ztotožnil.

Jirka D.
Otázka: jaké máte studenty. Budou z nich dobří právnící?
Odpověd: Na studenty si nemůžu stěžovat, všichni jsou výborní. A jsou v dobrých rukou:-)

Pepa z depa
Otázka: Dobrý den, pane Kafko, jak vycházíte s svými protivníky – advokáty. Chodíte s některými třeba na pivo?
Odpověd: S drtivou většinou advokátů vycházím bez problémů, je to profese důstojná a potřebná. Na pivu se možná někdy potkám s některým ze svých spolužáků z fakulty, kteří jsou advokáti, ale pivo si vždy platím sám:-)

Marek Dobeš
Otázka: Bylo vám někdy odsouzeného líto?
Odpověd: Zajímavá otázka. Obecně mohu říci, že spíše ne, v těchto kategoriích nelze asi u soudu uvažovat. Samozřejmě, že z lidského hlediska si člověk často uvědomuje, že někteří pachatelé trestných činů jednali pod vlivem velmi nepříznivých životních okolností, které si sami nezavinili nebo zavinili jen z části. K tomu je třeba zejména při posuzování společenské nebezpečnosti jejich jednání a trestu přihlížet.Jde např. o oběti dlohodobého domácího násilí, které nedokázali ani oni ani jejich okolí řešit jinak ap.

Petr Peřina,Velké Bílovice
Otázka: Všiml jsem si,že mezi Vaše koníčky patří tenis.Smím vědět,kolik času mu věnujete,popř. jestli se zůčastňujete nějakých turnajů.Pokud ano,který Vás nejvíce zaujal?
Odpověd: Zdravím Petře. Tenisu se věnuji opravdu minimálně, jsem čistý amatér, který je rád, že odehraje menší turnaje a nezraní se…Doporučuji badminton, ač se tak na první pohled nezdá, je to dosti náročný a přitom zábavný sport.

Hynek Spurný
Otázka: Jaký je Váš největší sportovní úspěch? Zdravím a fandím!!!! HS
Odpověd: Také zdravím! Samozřejmě 6. místo na přestižním tenisovém turnaji Hynajz open v Kroměříži.

HS
Otázka: A studentky?
Odpověd: Jak to myslíte? 🙂

Josef Mazur
Otázka: Jak byste popsal pozici zlínského krajského zastupitelství ve struktuře ostatních státních zastupitelství?
Odpověd: To by byla asi odpověď na dlouho, tedy je stručně. Ve Zlíně působí pobočka Krajského státního zastupitelství v Brně, stejně jako zde působí pobočka krajského soudu. Obě tyto isntituce řeší trestnou činnost spáchanou na území okresů Kroměříž, Uherské Hradiště a Zlín a to konkrétně nejzávažnější trestnou činnost, tedy zjednodušeně řečeno trestné činy s dolní hranicí trestní sazby nejméně 5 let, jako příklad mohu uvést např. trestné činy vraždy, padělání a pozměňování peněz, loupeže se škodou nějméně 500.000,- Kč či krádeže a podvody se škodou nejméně 5 mil. Kč.

Pavel
Otázka: Dobrý den, jak jste spokojen se spoluprací s policií? Děkuji
Odpověd: S policií spolupracuji pouze v trestním řízení, aby bylo zřejmé. Obecně mohu říci, že ve spolupráci s policií podstatné problémy nemám, vždy mi policie dokáže vyhovět, pokud je to jen trochu možné. Spolupráci jak s Krajským ředitelstvím policie v Brně ( do budoucna ve Zlíně ), tak s ostatními složkami musím hodnotit kladně.

Eva
Otázka: Dobrý den. Jaký máte názor na tzv. „právnické rychlokvašky“ z Plzně. Prý tam je možné vystudovat za 2 měsíce? Je to vůbec možné? Nebo to jsou jen mediální bubliny? Díky za odpověď.
Odpověd: Upřímně a popravdě řečeno, o nikom takovém nevím. Pokud se taková informace prokáže jako pravdivá tak prestiži žádné školy by to neprospělo. Kromě toho bych rád řekl, i z vlastní zkušenosti, že teoretické studium sice samo o sobě k výkonu téměř jakékoliv právnické profese zdaleka nestačí a teprve problémy, které přináší praxe přispívají k profesnímu růstu, přesto ale dva měsíce magisterského studia se jeví být jako poněkud nedostatečné… Děkuji za všechny položené otázky a přeji hezký zbytek dne všem.
×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x