Na Letní filmové škole v Uherském Hradišti budou k vidění české i světové premiéry

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti bude v pátek zahájen 37. ročník Letní filmové školy, což je největší nesoutěžní filmový festival v České republice. Jak agentuře Mediafax řekla Dana Daňová z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, diváci se mohou těšit na české i světové premiéry.

Letos se festival uskuteční od pátku 22. do neděle 31. července. Hlavním pořadatelem je Asociace českých filmových klubů.

Filmový program nabídne desítky celovečerních, středometrážních i krátkometrážních snímků, které mapují historii i současnost domácí i světové kinematografie. Je rozdělený do šesti sekcí – Fokus, Inventura, Spektrum, Visegradský horizont, AČFK uvádí a Zvláštní uvedení – v jejichž  rámci budou některá díla uvedena v české a světové premiéře.

„Mezi klasickými snímky, kterými připomínáme tvorbu básníka, dramatika a filmového a divadelního režiséra Jeana Cocteaua jsou zařazeny dvě jeho vrcholná díla s Jeanem Maraisem v hlavních rolí – Věčný návrat natočený ve vichistické válečné Francii a Orfeus. V restaurované verzi a digitální kopii bude uvedena také klasika filmových klubů, metafyzické básnické drama Krzysztofa Kieślowského Dvojí život Veroniky,“ upřesnila mluvčí festivalu Eva Blažková.

Významný prostor bude věnován také vzdělávacímu rozměru. „Program Letní filmové školy si i 37 let od svého vzniku a zejména od roku 2008 udržuje široké spektrum diváků bez ohledu na jeho náročnost. To je důkazem, že i při dodržení odborných kritérií neztrácejí diváci všech věkových skupin a zájmů potřebu věnovat se filmu intenzivně, do hloubky, důsledně. Doufáme, že i letos se například díky přednáškám profesora Dudley Andrewa, masterclass Kaurismäkiho, Kusturici, Ujici či Weerasethakula nebo diskusí k fenoménu terorismu budou moci diváci dozvědět víc o fenoménu pohyblivých obrazů a jejich otisku v našich životech,“ uvedl umělecký ředitel Letní filmové školy Pavel Bednařík.

Letní filmovou školu podporuje také město Uherské Hradiště. „Z partnerství nemáme žádný počitatelný zisk, hlavní přínos Letní filmové školy pro město lze spatřovat především v nemateriální oblasti – město získává vysokou prestiž a dostává se do širokého povědomí veřejnosti,“ poznamenal mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma. Dodal, že město poskytuje Letní filmové škole například některá technická zařízení, sály či prostory v majetku města. Letní filmovou školu navíc podporuje částkou 1,75 milionu korun ročně.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x