Většina pálenic ve Zlínském kraji očekává silnou sezonu, nejvíce bude zřejmě švestek

ZLÍN - Silnou sezonu očekávají majitelé většiny pálenic ve Zlínském kraji, některé pálenice už začaly zpracovávat třešně a meruňky, jiné se zahájením sezony ještě vyčkávají. Agentura Mediafax to zjistila na základě vlastního průzkumu.

„Vypadá to, že po loňském nedostatku švestek bude tentokrát trnek dost. Domnívám se, že dokonce můžeme očekávat nejsilnější sezonu za posledních minimálně deset let,“ řekl pro agenturu Mediafax vedoucí pálenice v Buchlovicích Jan Žufánek. Buchlovická pálenice pálí na plynu a letošní cena za litr stoprocentního destilátu bude 223 korun.

O tři koruny levněji pálí na plynu pěstitelská pálenice v Hrádku u Slavičína. „Sezonu zahájíme 10. srpna. Zatím se zdá, že sezona bude dobrá. Začínáme zhruba o týden dříve než v předchozích letech. Od zahrádkářů totiž víme, že už plní první nádoby raným ovocem jako jsou třešně či meruňky,“ podotkl provozovatel pálenice Petr Kubas. Dodal, že pálení plynem zaručuje klientům kvalitnější destilát. „Díky plynu se daří udržet jednotnou teplotu. Když se pálí dřevem, může teplota mírně kolísat,“ vysvětlil Kubas.

Pálenice Jiřího Bublíka z Valašského Meziříčí hodlá zahájit sezonu 6. srpna. „Začneme pálit třešně. Moc jich ale není, takže pálenice bude zpočátku vytížená tak jeden den v týdnu. Co se týče trnek, vypadá to, že ovoce bude více než loni. Bude ale záležet na počasí. Pokud začnou padat trakače, může být i slibně vypadající úroda zmařena,“ konstatoval Bublík s tím, že letos jeho pálenice bude za litr stoprocentního alkoholu účtovat 236 korun. I ve valašskomeziříčské pálenici se pálí plynem.

Provoz už zahájila pálenice v Přílepech u Holešova, kde se k pálení rovněž využívá plyn. Za litr absolutního lihu zaplatí zákazníci stejně jako loni 245 korun.

V pálenici v Korytné na Uherskohradišťsku používají dřevo a sezonu zde zahájí podle aktuální situace přibližně v listopadu. „Soustředíme se především na pálení švestek a dalšího pozdního ovoce. Cena za litr stoprocentního alkoholu je 230 korun s tím, že použité dřevo máme vlastní a je už zahrnuté v ceně,“ dodal za pálenici Josef Blaha.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x