Vzácný host na zlínské klinice Gemini: Muž, který transplantuje obličeje

Donedávna to znělo jako sci fi. Dnes je to realita. Už v deseti případech dokázali lékaři ve Francii, Číně a USA po devastujících zraněních transplantovat lidem obličej. Čtyřikrát se o to se svým týmem zasloužil vyslanec české medicíny v americkém Bostonu doktor Bohdan Pomahač. Ten se v minulých dnech stal hostem jiného věhlasného lékaře, doktora Pavla Stodůlky na zlínské oční klinice Gemini.  Oba původem Ostravané, oba bývalí studenti olomoucké Lékařské fakulty Univerzity Palackého  byli při rozhovoru velmi vstřícní a příjemní, jak už to ostatně u lidí, kteří jsou absolutními špičkami v oboru, bývá.

Pavel Stodůlka: Doktor Pomahač u nás byl už loni, tentokrát bychom mu rádi představili naši novinku, laser nejnovější generace 6 D, který je světovou extratřídou. Určitě se budeme bavit i o tom, zda bychom mohli v budoucnu pomoci pacientům, kteří při zraněních předcházejících transplantacím přicházejí o zrak.

Bohdan Pomahač: Zlín je vlastně podobný Bostonu, kde působím.(úsměv/)Taky je tu pořádně hustá doprava a tak se omlouvám za malé zpoždění. Mám deset dnů dovolenou, prohlédli jsme si s manželkou Prahu, navštěvujeme rodiče, známé, ale stejně je to hodně hektické, mám pocit, že po návratu do Bostonu bych potřeboval ještě jednu dovolenou. Ale vážně, pan primář Stodůlka je specialista na transplantaci rohovky a to bychom mohli v budoucnu využít.

Pavel Stodůlka: Poslední dobou, díky nejlepší laserové technice i umu zdejších lidí dokážeme dříve nemožné, vracíme lidem zrak. Po desítkách let je to pro ně naprostý zázrak. Musím ale říci, že ne každý nevidomý je určen k tomu, aby prodělal zákrok, který mu umožní znovu vidět.

Bohdan Pomahač: Stejně tak to platí i u transplantací obličeje, pacienty je třeba důkladně vybírat. Nám se na klinice v Bostonu podařil zákrok už čtyřikrát, teď mám další pacientku, té zničil obličej útočník, který ji znetvořil louhem. Ještě letos bychom se s týmem kolegů chtěli pustit do transplantace.

Pavel Stodůlka: Medicína skutečně dnes dokazuje věci, které byly dříve nemyslitelné, když jsem před dvaceti lety začínal, bylo třeba přístrojové vybavení ve srovnání s dneškem naprosto nedostatečné. Dnes máme možnost využívat nejnovějších poznatků vědy, výrazně se zlepšilo vybavení, snad je to tedy znát i na výsledcích.

Bohdan Pomahač: Mám tu výhodu, že mám kolem sebe tým špičkových odborníků, na transplantaci se během patnáctihodinové operace podílí až třicet lékařů různých specializací. Tím, že „přišijeme“ obličej, ale zdaleka péče o pacienta nekončí, dál jde o to, jak tělo novou tkáň přijme. Ve dvou případech jsme pacienty propouštěli domů po devíti dnech, ale ve zbylých dvou pobyli na klinice až měsíc.

Pavel Stodůlka: Medicína zabírá obrovský kus dne, jeho převážnou část, myslím ale, že ke zdárnému výkonu je třeba také odreagování. Ideální je sport, rád běhám, jezdím na kole,když je více času, je ze mne surfař, v zimě mám moc rád lyžování.

Bohdan Pomahač: Já jsem poslední dobou propadl tenisu, teď při návštěvě Dobříše jsem si během dovolené dokonce najal trenéra. Když si mám vybrat třeba v Bostonu, zda si dát výbornou svíčkovou od manželky, anebo se vydat na dvě hodiny na kurt… ….tak se vydá na kurt s raketou, doplňuje s úsměvem paní Hana, která světového plastického chirurga doprovázela i s dětmi také při návštěvě Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x