V Uherském Hradišti začal festival Letní filmová škola

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti začal v pátek největší český festival nesoutěžních filmů Letní filmová škola, letos jde o v pořadí 37. ročník. Jak agentuře Mediafax řekla mluvčí festivalu Eva Blažková, hned první den se očekává příjezd prvního významného hosta.

Filmová projekce začne v rámci festivalu od 14.30 hodin. Návštěvníci si budou moci vybrat z jedné ze tří projekcí. Zatímco kino Hvězda uvede český snímek Hlava-ruce-srdce, kino Mír bude mít na programu americký film Stalag 17 a ve Slováckém divadle bude k vidění maďarsko – německo – rakouský snímek Projekt Frankenstein.

Do Uherského Hradiště také dorazí první významný festivalový host, a to mladá rumunská režisérka Ruxandra Zenide. Zastupuje nejmladší generaci filmařů a je rumunsko-švýcarského původu. S Českem ji pojí krátké studium na FAMU a také v roce 2005 natočený debut Ryna, k němuž napsal scénář Marek Epstein. Příběh dívky ztracené v podunajské deltě mezi tradicemi a vlastní vzpourou uvede Zenide osobně a dále se pak zúčastní projekce filmu Cesta za horizont, který nedávno vstoupil do české distribuce a jehož je výkonnou producentkou.

Slavnostní zahájení festivalu je naplánováno na sobotu. Neoficiálně pak bude festival odstartován páteční výstavou Afghánské momentky. Jde o sérii snímků českého vojáka Radka Vengláře z jeho mise v Afghánistánu. Výstava se uskuteční na Palackého náměstí v 19 hodin a osobně se jí zúčastní ministr obrany Alexandr Vondra, který převzal nad festivalem záštitu. „Ve spolupráci s ministerstvem obrany a Vojenským historickým ústavem budou na Letní filmové škole realizována témata 11. září a hrozba terorismu a Filmaři ve zbrani, pásma filmů výjimečných tvůrců jako je František Vláčil, Vladimír Drha či Václav Hapl, kteří našli svůj tvůrčí azyl v Československém armádním filmu,“ doplnila Blažková.

Letní filmová škola potrvá v Hradišti do 30. července a návštěvníci se v průběhu festivalu mohou těšit na 300 filmů, 40 přednášek a besed, 18 koncertů či 15 různých výstav

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x