Ve Valašských Kloboukách je k vidění vůbec první výstava Jaroslava Skryji

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - V sále Staré radnice ve Valašských Kloboukách je k vidění nová výstava Jaroslava Skryji nazvaná Od chrámu bohyně Artemis k Hložecké kapli. Jak agenturu Mediafax informovala mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková, jde o vůbec první autorovu výstavu, přestože je již 50 let po smrti.

První autorova veřejná expozice je složená z vybraných Skyryjových děl. Umělec strávil závěr svého života ve Valašských Kloboukách a v této etapě tvořil především zátiší, lesní krajiny či madony. Jeho nejznámějším dílem je oltářní obraz pro kapli Královny míru na Hložci.

„Jaroslav Skryja se narodil v roce 1893 v Dolních Loučkách. Po gymnáziu nastoupil na malířskou akademii v Praze, ovšem po studiích se už malování příliš nevěnoval. Za války působil v armádě, posléze se za své aktivity v odboji dostal do vězení. Později pracoval u kresleného filmu v Brně a svou penzi odešel prožít do Valašských Klobouk. V tomto období se také znovu vrátil k výtvarné tvorbě,“ upřesnil Petr Odehnal z městského muzea.

Skryja se podle něj nechal umělecky ovlivnit především tradiční akademickou malbou, představovanou například Vojtěchem Hynaisem. Expozice nabízí celkem 25 obrazů zapůjčených ze soukromých sbírek. Často jde o portréty rodinných příslušníků, výjevy lesní zvěře a lovu, ale také portréty dívek a obrazy svatých. Výstava je přístupná ve všední dny od 7 do 16 hodin, o víkendech od 10 do 16 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x