Emir Kusturica obdrží na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Výroční cenu

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V Uherském Hradišti pokračuje v sobotu druhým dnem největší nesoutěžní filmový festival v České republice Letní filmová škola a vpodvečer bude také slavnostně zahájen. Mluvčí festivalu Eva Blažková agentuře Mediafax řekla, že v rámci slavnostního zahájení převezme Výroční cenu i Emir Kusturica.

Oficiální slavnostní zahájení festivalu se uskuteční ve zrekonstruovaném kině Hvězda, a to od 18.30 hodin. Hlavní pořadatel festivalu Asociace českých filmových klubů rozdá hned několik Výročních cen. V sobotu ji například převezme na slavnostním zahájení bosenský režisér Emir Kusturica. „Cenu získá za významný přínos evropské kinematografii a emancipaci autorské kinematografie zemí bývalé Jugoslávie, ale také za výjimečnou obrazotvornost a kolorit filmů, které ovlivnily generace nejen českých diváků,“ podotkla Blažková. Po slavnostním zahájení festivalu pak bude následovat projekce jeho snímku Černá kočka, bílý kocour.

Emir Kusturica je českým divákům známý svými třeskutými balkánskými tragikomediemi a podobenstvími. Kusturica vystudoval společně pražskou FAMU u profesora Otakara Vávry. Za filmy Otec na služební cestě a Underground získal Zlatou palmu na festivalu v Cannes. Od konce 80. let také vystupuje jako kytarista skupiny No Smoking Orchestra, která se také představí se na Letní filmové škole.

V sobotu se dočká ocenění také český režisér Otakar Vávra, v Klubu kultury převezme Zvláštní cenu Letní filmové školy. Výroční ceny pak v průběhu festivalu převezmou i Fero Fenič, Pavel Pták a Aki Kaurismäki.

Během festivalu, který skončí 30. července, mohou návštěvníci Uherského Hradiště zhlédnout na 300 snímků. Promítat se bude nejen v kině Hvězda, kině Mír, Klubu kultury, Redutě, Sportovní hale a ve Slováckém divadle, ale v provozu budou i letní kina. Promítat se bude tradičně v Letních kinech na Masarykově náměstí a ve Smetanových sadech, vstup na projekce je zdarma. Program je sestaven jak ze současných českých titulů, jako jsou Ženy v pokušení, Kuky se vrací, Muži v říji nebo Czech Made Man, tak z klasických filmů světové kinematografie, mezi které patří například filmy Harold a Maude nebo Velká láska. Distribuční nabídku Asociace českých filmových klubů zastupují filmy Panika v městečku, Vše pro dobro světa a Nošovic, Pan Nikdo a řada dalších

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x