Zlínský psychiatr Jiří Boháč: dovolená není všelék

46 letý MUDr. Jiří Boháč je uznávaný zlínský psychiatr. Dnes a denně se setkává s bolestmi a bolístkami duše svých klientů. Ty umějí potrápit mnohem víc než zlomenina nohy či ruky. Léčba bývá složitá, dlouhodobá a ne vždy úplně úspěšná.

Pane doktore, v čase volna, prázdnin a dovolených by člověk čekal, že Vám rapidně ubývá práce. Dá se v ordinaci psychiatra mluvit o letním odlivu Vašich klientů?
Ne tak docela, kolegové dříve uváděli, že v létě mívali méně práce, více světla, tepla,. větší družení by měly mít blahodárný vliv na psychiku. Jenže se setkáváme s větším přetížením v práci při dovolenkových zástupech, lidé mají vesměs kratší dovolené a co je zajímavé, právě dovolené se stávají stále více příčinou rodinného napětí a konfliktů. U nás se to projevuje třeba většími výkyvy v návštěvnosti, lidé se v létě hodně odhlašují z návštěv u psychiatra, ale naopak zcela nečekaně se s akutními případy hlásí.

S jakými diagnózami se vlastně Vy, lékaři duší, setkáváte nejčastěji?
Zejména s úzkostně depresivními stavy, stresovými poruchami, poruchami spánku, s návykovými problémy- zejména alkoholismem, závažnějšími depresemi a mániemi, sexuologickými problémy a je toho ještě mnohem více.

Jaké procento populace má vlastně problémy s psychikou. Evidujete v tomto směru nárůst?
Za posledních pět let podle statistik stoupl počet psychiatrických vyšetření v ordinacích o celých 30 procent.Uvádí se, že během roku prožije jeden člověk ze čtyř nějakou formu intenzivnějšího psychického problému. Závažnější problémy s alkoholem má 10 procent populace.

Vládne ve společnosti opravdu něco, čemu se podle exprezidenta Havla říká blbá nálada?
Já to vnímám jako nadávání na poměry, český folklór. Jen si vzpomeňte, copak se nenadávalo na komunisty, předtím na Němce a předtím na Habsburky? Neviděl bych to černě, dnes Vám za nadávání nehrozí žádný postih, takže, ač to zní paradoxně, buďme rádi, že si můžeme zanadávat.

Existuje, pane doktore, vůbec nějaký univerzální lék, jak si na dovolené skutečně odpočinout od stresu a po dovolené do něj zase rychle nespadnout?
Tak především, tři dny dovolené je málo, týden zpravidla také nestačí. Ale sebelepší dovolená vám nepomůže, pokud se nenaučíte žít i mimo ní v rovnováze.V rovnováze práce a odpočinku, rovnováze duševní a fyzické činnosti. Ještě jedna věc je důležitá, čas odpočinku nemusíte v létě trávit na kraji světa, stačí oblíbené místo. A jedna rada je naprosto univerzální, rozhodně se dovolenou nezadlužujte!!

Na dovolené se hodně často pije alkohol, kde si „orazit“, když ne tam, říkají si mnozí…
Vzpomínám si na případ, kdy muž dovolenou doslova prochlastal, po příletu byl s deliriem rovnou hospitalizován v léčebně. Takže i za hranicemi všedních dnů platí- všeho s mírou.

Už jste měl na „pracovní návštěvě“ kolegu psychiatra či psychologa?
Ne, zatím ne. Ale umíme tomu předcházet, v rámci profese absolvujeme různé formy psychoterapeutického výcviku. Je to vlastně forma léčby vlastních problémů, abychom je nepřenášeli na pacienty.

Jak se Vy osobně bráníte tomu, abyste načerpané negace od pacientů nenosil třeba domů?
Já nejvíce relaxuji sportem. Do práce jezdím na kole, o víkendu se věnuji zahrádce. A taky o víkendu dodržuji polední siestu- ta zejména je moc fajn.

Chystáte se na dovolenou?
Jedu s rodinou do Řecka, autem a těším se na windsurfing. Z toho pak čerpám energii i po návratu k pacientům.