Senátor Čunek se musí omluvit své bývalé sekretářce, rozhodl soud

OSTRAVA, VSETÍN - Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) se musí za své urážlivé výroky omluvit své bývalé sekretářce Marcele Urbanové a zaplatit jí odškodnění 80 tisíc korun. V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Urbanová bývalého starostu Vsetína Čunka žalovala za údajné urážky, které o ní opakovaně šířil, a žádala 10 milionů korun. Čunek se o Urbanové vyjadřoval jako o chladné ženě či lhářce, čímž zcela zničil její pověst. Soud dále rozhodl, že Čunek se napříště musí zdržet výroku, že Urbanová je lhářka.

Podle mluvčí soudu Lucie Böhmové soud podrobně posuzoval řadu Čunkových výroků od roku 2006 do roku 2010, přičemž nároky Urbanové uznal částečně za oprávněné. Vedle morální satisfakce v podobě omluvy ji mohl přiznat náhradu za nemajetkovou újmu pouze za Čunkovy výroky od března roku 2007, které ještě nejsou promlčené. Čunek také musí uhradit náklady soudního řízení.

Za zvlášť závažný neoprávněný zásah do osobnostních práv Urbanové považoval soud zejména výroky Čunka v Poslanecké sněmovně. Tam tehdejší první místopředseda vlády veřejně prohlásil, že se Urbanová chová jako žena, která prodává své tělo. Za značně difamační (urážka na cti) soudkyně Radmila Baďurová označila také jeho výroky vztahující se k přitažlivosti Urbanové. Jimi se chtěl podle názoru soudkyně Čunek zbavit podezření, že by v minulosti Urbanovou sexuálně obtěžoval. To se podle Baďurové v minulosti prokázalo.

„Takové výroky by musely ponížit každého jedince, a ženy by se mohly dotknout zvlášť,“ prohlásila soudkyně.

V průběhu závěrečného líčení nastala kuriózní situace – Urbanová a její právní zástupkyně se dostavily k soudu až v pauze před vyhlášením rozsudku v domnění, že jednání začíná později. Hlavní líčení se tak do té doby konalo v jejich nepřítomnosti.

Soudkyně Baďurová přesto dodatečně umožnila pronést žalující straně závěrečnou řeč. Právní zástupkyně Urbanové Klára Veselá Samková označila jednání Čunka vůči Urbanové za „mužský šovinismus nejvulgárnějšího, nejodpornějšího typu v kombinaci se zneužitím politického postavení“. Podle jejích slov jí i její klientku potěšilo, že jim soud dal za pravdu, i když nesouhlasí s výší odškodnění. Přirovnala ho k případu známého herce, kterému soud za jednorázový výrok bulváru, že je homosexuál, přiznal náhradu ve výši statisíců. Samková dodala, že soud odvedl velký kus práce, přesto chce se svou klientkou ještě zvážit odvolání.

Čunkův právní zástupce Radek Závodný prohlásil, že s výrokem soudu nesouhlasí a bude se odvolávat. Jiří Čunek se úterního soudního líčení nezúčastnil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x